Melkein kaikkea melkein kaikesta — Nippelitieto.com

Miksi nettipelaaminen saattaa nousta jopa viihdeteollisuutta isommaksi alaksi

Nettipelaaminen voi tarkoittaa montaa eri asiaa, ja nykyään onkin vaikeata puhuta videopeleistä mainitsematta nettiä. Tämä on yksi monesta syystä, miksi nettipelaaminen saattaa nousta jopa viihdeteollisuutta isommaksi alaksi seuraavien vuosien aikana. Tässä artikkelissa pyrimme selvittämään mikä tekee juuri nettipelaamisesta niin hämmästyttävän suositun, ja miksi perinteinen viihdeteollisuus on pannut asian merkille.


Kuva: Felix Lichtenfeld

Lajin helppous viehättää, vai viehättääkö?

Ennen vanhaan videopelit olivat vielä sangen yksinkertaisia. Pelit olivat hupaisia ja ystävien kesken oli mukavaa viettää iltaa pelikonsolin ääressä. Mutta mistään syvällisemmästä pelikokemuksesta ei ollut koskaan kyse. Piti olla astetta nörtimpi, että jaksoi oikeasti paneutua peleihin. Nykyään tietenkin, kaikki on muuttunut.

E-urheilusta on tullut urheilulaji niin kuin perinteisemmätkin lajit, ja ammattipelaajat kokevat samoja haasteita esimerkiksi Counter Strike: Global Offensive -pelissä kuin jalkapallossa. Monelle suomalaiselle tutuksi tulleen konkarin Aleksi Jallin päätös vetäytyä joukkueestaan ladatakseen akkuja tuli monelle yllätyksenä. Emme siis puhu enää ”vain” pelistä, vaan ammatista, jossa henkinen mutta myös fyysinen kestokyky pistetään koitokselle.

Tämä lisää myös hypeä, kun sosiaalinen median avulla pelaajista tulee julkkiksia ja heitä seurataan haukansilmällä. Monesta julkkiksesta on Suomessa tullut poliitikkojakin. Ehkä näemme jatkossa uransa lopettaneita e-urheilijoita eduskunnassa. Aika näyttää.

Teknologia mahdollistaa vihdoinkin tarvittavat asiat

Ennen vanhaan e-urheilu ei kerta kaikkiaan voinut kehittyä mihinkään suuntaan, koska oleellisimmat asiat olivat niin alkeellisella tasolla. Netti ei toiminut, eikä läheskään yhtä hyviä striimausohjelmia löytynyt tavalliselle tallaajalle kuin nykyään. Teknologian myötä asiat kuitenkin muuttuivat nopeasti. Ja uudistukset yhdellä alalla saattavat myös viedä toisia aloja eteenpäin.

Esimerkiksi pankkien verkkotunnistautumispalvelut helpottavat arkea periatteessa kaikissa nettipalveluissa. Asioita saa ostettua helpommin, kirjautumaan pääsee ilman helposti unohdettavia salasanoja, ja koko asiakaskokemus on paljon yhtenäisempi, kun palvelut komminukoivat keskenään. Myös peleissä tämä on huomattu, kun pelintarjoajasta tai konsolista huolimatta pelaajat pääsevät pelaamaan samoilla servereillä. Ei ole siis enää väliä, omistatko Xboxin, Playstationin vaiko perinteisen pöytätietokoneen. Netin välityksellä pääset yleensä pelaamaan kavereiden kanssa kaikissa samoissa otteluissa.

Tosin on vaikeata tietää kuinka nopeasti asiat kehittyvät. Vaikka e-urheilu näyttääkin olevan erittäin vahvoilla, se ei välttämättä tarkoita että kasvukäyrä jatkaisi samanlaisena. Esimerkiksi vuonna 1990 tilattiin ensimmäinen pizza netitse, mutta vasta viimeisinä vuosina kotiinkuljetus ja sujuva tilaus on vakiinnuttanut paikkansa Suomen markkinoilla.

Tehokkaammat konsolit antavat pelikehittäjille vapaat kädet

Uudet Playstation 5 ja Xbox Series X -konsolit ovat paljon edeltäjiään nopeampia ja tehokkaampia. Näin myös kehittäjille avautuu uusia vaihtoehtoja, kun rajoituksia ei tarvitse miettiä yhtä tarkkaan kuin ennen. Lopputulos on kiinnostavampi ja immersiivisempi pelimaailma. Et enää pelaa tiettyä hahmoa pelissä, vaan sinusta tulee se hahmo, niin kauaksi aikaa kun haluat.

Nettipeleissä, ja etenkin e-urheilussa, suurimmat kilpailut pelataan tietokoneilla. Näissä tapauksissa olemmekin huomanneet kuinka pienessä roolissa esimerkiksi peligrafiikat ovat. Jos koskaan huomaat televisiossa näkyvän e-urheilua, tulet nopeasti huomaamaan kuinka huonot grafiikat näyttävät olevan pelaajin monitoreissa. Mutta itse asiassa kyseessä on maksimaalisen peliedun saavuttaminen pelissä. Yleisesti ottaen hienot ja kauniit grafiikat vain estävät vihollisen näkemisen ruudulta. Tai sitten e-urheilijat ovat pelanneet peliä niin kauan, että grafiikoilla ei enää ole väliä.

Ja tässä tulemmekin tärkeimpään asiaan. Nettipeleissä tärkein asia on harvoin peligrafiikat. Pelimekaniikat ovat toisaalta erittäin merkityksellisiä. Hyvän e-urheilupelin pitää olla hauska, rehti, ja koukuttava. Muulla ei oikeastaan ole väliä. Yksi isoimmista e-urheilulajeista nykyään on Rocket League -peli, joka on kuin jääkiekko- tai jalkapallopeli. Mutta ihmispelaajia ei kentältä löydy, vaan niiden sijasta pelaat rakettiautoilla. Peli saattaa näyttää monelle naurettavalta peliltä, mutta hymy hyytyy usein kun kuulee palkintopotin suuruuden. Rocket Leaguen RLCS -nimisessä turnauksessa palkintopotti oli miljoona dollaria.

Miksi nettipelaaminen saattaa kiivetä rakettimaiseen kasvuun lähitulevaisuudessa?

Jokaisessa pelissä kasvu on eksponentiaalinen, eli kasvu käyrä näyttää J-kirjaimelta. Nettipeleissä tämä eksponentiaalinen käyrä on jo nähtävissä, koska suuret mainostajat ovat huomanneet pelin suosion sekä pelaajien että fanien kesken. Koska markkinoijat haluavat löytää tiensä niihin palveluihin ja kanaviin, joissa heidän asiakkaat oleskelevat, on melkein itsestäänselvyys, että esimerkiksi koko energiajuoma-ala on ryhtynyt mainostamaan lähetyksissä ja sponsoroimaan joukkueita ja pelaajia.

Kun sponsoreita löytyy, myös rahaa alkaa tulvia sisään ovista ja ikkunoista. Ja kun huomaa, että tietyssä pelistä saattaa ansaita elannonsa tulevaisuudessa, on monelle helppoa keskittyä enemmän ja kauemmin peleihin. Mikä taas tietää enemmän rahaa peliyrityksille.

Yhteenveto

Tässä artikkelissa selvitimme miksi peliteollisuus ja etenkin nettipelaaminen on nousemassa niin suosituksi, että jopa perinteinen viihdeteollisuus jää toiselle sijalle. Pyrimme nostamaan tärkeitä asioita esille, jotka selittävät miksi tästä niin lapsellisesta jutusta on tullut varteenotettava ura monelle nuorelle pelaajalle.

Nippelitietoa julkaisusta

Juttuidean lähetti JB. Kiitos hänelle! Nippelitieto.comin Pete julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 797 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin . Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 19. kesäkuuta 2021 kello 11:11. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/278.

Kommentoi