Melkein kaikkea melkein kaikesta — Nippelitieto.com

Vasenkätisyys

  • Julkaistiin 8. elokuuta 2011
  • Kommentoi!
  • Luettu 9934 kertaa

Röntgenkuva ihmisen käsistä.Röntgenkuva käsistä

Vuorossa kiehtovaa nippelitietoa vasenkätisyydestä. Ilmiö on ihmisten lisäksi tunnettu myös eräillä eläinlajeilla. Ihmisistä noin joka kymmenes on vasenkätinen. Mies on todennäköisemmin vasenkätinen kuin nainen. Taikauskon ja uskontojen ansiosta vasenkätisyyttä on vuosisatojen aikana pidetty eri aikoina ja eri aikakausina joko hyvänä tai huonona asiana. Joskus sitä on pidetty pirun merkkinä, joskus puolestaan neuroosin osoituksena. Se on saattanut merkitä myös homoseksuaalisia taipumuksia. Joskus vasenkätisiä on pidetty muita musikaalisempina ja luovempina.

Näinäkin päivinä uskotaan, että vasenkätisillä on yhdeksän vuotta vähemmän elinaikaa kuin oikeakätisillä. Toisaalta Yhdysvaltojen New Yorkissa tehdyssä tutkimuksessa St. Lawrence Universityssä huomattiin, että vasenkätiset omaavat todennäköisemmin korkeamman älykkyysosamäärän kuin oikeakätiset. Tunnettuja vasenkätisiä ihmisiä ovat olleet ainakin Charles Darwin, Albert Einstein ja Isaac Newton. Lisäksi:

  • Jos vasenkätinen ihminen loukkaa vasemman kätensä, hänen on helpompia omaksua “dominoivaksi” kädekseen oikeanpuoleinen, kuin päinvastaisessa tilanteessa oikeakätisen vasen käsi.
  • Ennen aikojaan syntyneet ihmislapset ovat todennäköisemmin vasenkätisiä kuin odotettuun aikaan syntyneet lapset.
  • Vasenta kättä on historiallisesti pidetty heikompana ja heiveröisempänä kuin oikeanpuoleista kättä.
  • Vasenkätisyys voi kulkea suvussa äidiltä lapselle ja sukupolvesta toiseen. Näin on käynyt esimerkiksi Iso-Britannian kuningassuvussa, jossa Elizabeth II:n ja prinssit Charles sekä William ovat vasenkätisiä.
  • Monissa muhamettilaisissa maissa ihmisiä on kielletty syömästä vasemmalla kädellään, koska se on epäpuhdas. Muhamettilaisissa maissa ihmiset usein pyyhkivät vasemmalla kädellä ulostettuaan. Lisäksi ainakin Saudi-Arabiassa vasenta kättä ei saa julkisesti näyttää.
  • Keskiaikaisessa Euroopassa vasenta kättä käytettiin usein noituudessa toisen ihmisen vahingoittamiseen tai kiroamiseen.
  • Inkojen mukaan vasenkätiset olivat kykeneviä parantamaan ja että heillä oli maagisia voimia. Toisaalta eskimoiden keskuudessa vasenkätisiä pidetään noituuksiin kykeneviä.
Nippelitietoa julkaisusta

Nippelitieto.comin Petri I. julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 307 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Julkaisua päivitettiin viimeksi 08. elokuuta 2011 kello 11:11. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/209.

ILE Stadista sanoi 16. huhtikuu 2018, 11:43

Darwin nyt ei mikään älykäs ollut. Suurin Satusetä sen sijaan koko maailmassa koskaan.

ekku sanoi 15. helmikuu 2019, 19:24

ALBERT EINSTEIN EI OLLUT VASENKÄTINEN.

Kommentoi