Melkein kaikkea melkein kaikesta — Nippelitieto.com

Tiesitkö tämän susista?

Valkoinen susi lepää kiven tai kallion päällä katsellen valppaana suoraan eteensä. Sudella musta kuononpää ja silmät. Sen turkki on pitkäkarvainen ja myös häntä tuuhea.Kuvassa canis lupus

Sudet ovat polveutuneet noin 35 miljoonaa vuotta sitten maan pinnalla köpötelleestä mesocyon-lajista. Mesocyonit olivat pieniä koirannäköisiä eläimiä, jotka kävelivät lyhyillä neljällä jalallaan ja joilla oli pitkä torso. Susien ja koirien tapaan nekin saattoivat elää laumakunnittain. Ihmisen ja suden välinen suhde syntyi tiettävästi joskus 22 000 vuotta sitten, jolloin Euroopassa piirrettiin ensimmäiset sutta muistuttavat hahmot kiveen.

Ihmisten ja susien suhde syveni niin paljon, että lopulta susi kesytettiin. Villit sudet eivät koirien tapaan kelpaa kovin hyvin vartijoiksi, sillä sudet pelkäävät luonnostaan tuntematonta ja haukkumisen sijaan ne piiloutuvat. Pohjolan viikingit ainakin Norjassa kokivat sudet taistelutovereikseet. Viikingit saattoivat hakea sudesta voimaa seikkailuihinsa pukeutumalla sudennahkoihin ja juomalla sudesta otettua verta. Viikinkien ihannointi osuikin oikeaan, sillä sudet ovat erityisesti leukojensa osalta väkivahvoja olevaisia, sillä niiden 42 hammasta sisältävät leuat avautuvat suuriksi ja voivat murskata luitakin. Nälkäinen susi voi syödä kerralla yhtä suuren ruokasatsin, joka vastaa 100 hampurilaisen määrää.

Sudenpelkoiset eurooppalaiset tappoivat eläimen tällä maanosalla sukupuuton partaalle. 1500-luvulla Englannin viimeinen susi tapettiin. Irlannin viimeinen susi heitti henkensä joskus 1770-luvulla ja vuonna 1772 saman kohtalon koki Tanskan viimeinen susi. Suomessa arvellaan susikannan suuruudeksi 200–250 yksilöä.

Nippelitietoa julkaisusta

Nippelitieto.comin Pete julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 207 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin , . Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 15. helmikuuta 2010 kello 08:08. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/143.

Kommentoi