Melkein kaikkea melkein kaikesta — Nippelitieto.com

Rana- eli Sammakko-korttipelin peliohjeet

Latinaksi, italiaksi ja espanjaksi rana tarkoittaa sammakkoa. Siitä tämän kolmelle tai neljälle pelaajalle tarkoitetun korttipelin nimi juontuu, mutta tarkemmin sanottuna Rana, eli Sammakko, tulee Meksikosta. Peli soveltuu parhaiten kolmelle pelaajalle, mutta neljäskin voi olla mukana, mutta siten, että yksi pelaajista on vuorollaan pois pelistä.

Ranassa tarvitaan korttipakka, jossa on 36 korttia. Tavallisesta pakasta on siis otettu pois kortit väliltä 2-5. Korttien arvojärjestys parhaimmasta huonoimpaan on: ässä, 10, kuningas, rouva, sotamies, 9, 8, 7, ja 6. Tässä pelissä on melko monimutkaiset säännöt, ja ehkäpä juuri siksi monet suomalaiset kasinot eivät pidä Ranaa katalogissaan.


Kuva: Patrick JL Laso Pixabaysta

Tarkoitus on voittaa muut tekemällä korkein tarjous ja saamalla arvokorteista vähintään 60 pistettä. Pelaajat yrittävät samalla saada toisten pelin menemään metsään.

Ässästä saa 11 pistettä, kympistä saa 10 pistettä, kuninkaasta neljä, rouvasta kolme ja sotamiehestä kaksi pistettä.

Pisteiden yhteismäärä on 120. Pelaaja saa pisteitä vain tikkeihin tulleista arvokorteista.

Korttien jakaminen ja tarjousten tekeminen

Pelaajista korkeimman kortin nostanut aloittaa pelin jakamalla kullekin ensin neljä, sitten vielä kolme korttia. Sitten hän jakaa kolme korttia pöytäkorteiksi, ja lopuksi neljä korttia kullekin, että jokaisella pelaajalla on lopulta 11 korttia.

Sitten etumies aloittaa tarjoamisen. Tarjouksia on kolmea laatua: rana, chico, ja grande.

Kun tarjotaan rana, se tarkoittaa, että pelaaja sitoutuu ottamaan vastaan 60 pistettä hertta valttina ja vaihtamalla kolme korttia pöytäkortteihin, jotka sitten näytetään kaikille. Poistetut kolme korttia lasketaan omaksi tikiksi.

Chico-tarjous tarkoittaa, että sitoutuu ottamaan 60 pistettä valitsemallaan kortilla, muttei hertalla ja näyttämättä pöytäkortteja. Pöytäkortit lasketaan kuitenkin tarjouksen tekijän ensimmäiseksi tikiksi. Valttia ei tarvitse ilmoittaa ennen kuin on saanut pelin itselleen. Chico on ranaa korkeampi tarjous.

Grande tarkoittaa puolestaan, että sitoutuu ottamaan vastaan 60 pistettä hertta valttina ja pöytäkortteja käyttämättä. Pöytäkortit lasketaan kuitenkin tarjouksen tekijän ensimmäiseksi tikiksi. Granden tarjoaja saa aina pelin.

Tarjoustaan saa kerran tarjottuaan vielä korottaa, jos sitä on välillä korotettu. Jos pelaaja on passannut vuoronsa, ei hän saa enää tarjota. Jos kaikki pelaajat passaavat, korttien jakovuoro siirtyy seuraavalle pelaajalle.

Pelin kulku

Etumies aloittaa riippumatta siitä, kuka on tehnyt tarjouksen. Maata on mahdollisuuksien mukaan pakko tunnustaa, mutta ellei voi, on pakko lyödä valttia. Ellei kumpaakaan ole, saa lyödä haluamansa kortin. Valtissa ei ole kiinniottopakkoa.

Tikin saa se pelaaja, joka on lyönyt korkeimman kortin pelattua maata, tai korkeimman valtin. Tikin saaja aloittaa seuraavan jaon.

Pisteiden laskeminen

Mikäli Rana/Sammakko menee läpi, saa tarjouksen tekijä ranasta 2 pistettä, chicosta 4 ja grandesta peräti 8 pistettä. Muut pelaajat eivät saa pisteitä. Jos peli menee metsään, saa tarjouksen tekijä vastaavan määrän miinuspisteitä ja kumpikin toisista pelaajista saa puolet tarjotusta vastaavasta pistemäärästä.

Pelin voittaja on se, joka pääsee ensimmäisenä 30 pisteeseen. Voidaan toki sopia niinkin, että voittaja on se, joka on kuudennen jaon jälkeen haalinut itselleen eniten pisteitä.

Sääntöjä ja rangaistuksia
  • Mikäli korttien jakamisen yhteydessä tapahtuu virhe, tai jokin kortti kääntyy näkyville, kortit jaetaan uudelleen saman pelaajan toimesta.
  • Jos on tehnyt liian pienen tarjouksen, se on korotettava riittävän suureksi. Muuta rangaistusta ei tule siitä.
  • Jos tarjouksen tekijä jättää tunnustamatta maata, hän ei saa pisteitä jos peli menee läpi. Toisaalta hän menettää pisteitä jos peli menee metsään.
  • Mikäli tarjouksen tekijä lyö kortin väärällä vuorolla, tai näyttää jonkin kortin pelin aikana, siitä ei rangaista.
  • Jos jompi kumpi vastustajista jättää tunnustamatta maata, tai pelaa väärällä vuorolla, tai näyttää jonkin kortin, ei tarjouksen tekijä menetä pisteitä vaikka peli menisikin metsään.
  • Mikäli peli menee läpi, vähennetään virheeseen syyllistyneen pelaajan pistemäärästä tarjouksen pistemäärä.
Pelivinkkejä

Lasketaan, että pöytäkorttien keskimääräinen pistearvo on 10 pistettä. Se voi tietenkin vaihdella paljonkin. Jos tarjoukset osoittavat, että kaikilla on hyvät kortit, ovat silloin pöytäkortit todennäköisesti huonoja. Mikäli puolestaan molemmat vastustajat passaavat, se viittaa siihen, että pöytäkorttien arvo on todennäköisesti yli 10.

Yleensä on oltava vähintään neljä valttikorttia. Niiden joukossa tulisi olla ässä ja 10, kuningas ja rouva, tai 10, kuningas ja rouva, jotta voisi tehdä tarjouksen. Muut valtit ovat tavallisesti jakautuneet 3–2, ja vain harvoin 4–1, ja vain poikkeuksellisen harvoin 5–0. Jos kädessä on hyvät kortit ja pitokortit kaikissa maissa, voi tarjota kolmellakin valtilla, jos ne vain ovat neljän suurimman kortin joukossa. Toisaalta voi elää toivossa, että valtit ovat jakautuneet toisille 3–3, joskin on 50 prosentin mahdollisuus, että yksi valtti on pöytäkorttien joukossa.

Nippelitietoa julkaisusta

Juttuidean lähetti M.H.. Kiitos hänelle! Nippelitieto.comin Pete julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 792 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin . Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 11. tammikuuta 2024 kello 20:08. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/280.

Kommentoi