Melkein kaikkea melkein kaikesta — Nippelitieto.com

Nippelitietoa aiheesta kiina

Tällä sivulla listataan kaikki aiheeseen kiina liittyvä nippelitieto.

Kiina

Kiinalaisia lyhtyjä monessa rivissä sinertävää taivasta vasten. Lyhdyt ovat punaisia ja ne ovat pallonmuotoisia.Kuvassa lyhtyjä

Kiinan nimi juontuu melko todennäköisesti Qin-dynastian nimestä. Nimi lausutaan kuin sana “chin”. Dynastian ensimmäinen hallitsija Qin Shi Huang hallitsi Kiinan aluetta parituhatta vuotta sitten. Kiina on monien historioitsijoiden mukaan ihmiskunnan historian pitkäkestoisin sivilisaatio, sillä joidenkin tutkimusten mukaan Kiinan sivilisaation aamu koitti 6000 vuotta ennen Kristusta. Kiinassa on käytetty kirjoitettua kieltä kauemmin kuin missään muualla maailmassa.

Lue kokonaan…

Kiinan muuri

Valokuva harmaasta kivimuurista, jonka kivien välissä valkoista laastia. Kivimuurin kivet ovat symmetrisiä ja tiilenmuotoisia. Kiviin kaiverrettu kiinalaisia kirjaimia.Kuvassa Kiinan muuria

Kiinan muuri on ihmisen rakentamista asioista pisin. Muurin pääosa on noin 3460 kilometriä pitkä. Lisäksi siinä on lisäosia noin 2900 kilometrin edestä. Eroosion voimasta pitkiä pätkiä muurista saattaa kadota vuosikymmenten varrella. Muurissa on säännöllisin välimatkoin vartiotorneja. Niitä on yhteensä yli 10 000 kappaletta. Torneista vartijat voivat tähystää mahdollisesti valtakuntaa uhkaavien vihollisten saapumisen. Koska tornit olivat näköetäisyydellä toisistaan, ne voivat viestittää keskenään. Viestejä lähetettiin tornilta tornille tulen, savun ja lippujen avulla.

Lue kokonaan…

Kiinalaiset astronautit ovat taikonautteja

Suuri musta avaruus, jossa näkyy vasemmalla hohtava pieni valopallo ja sen oikealla puolella suurempi musta planeetta, jonka vasemmalla puolella sirppiä muistuttava vaaleampi osa planeetasta.Suomestako sitten sisunautteja?

Kiinan avaruuteen lähettämiä miehiä ja naisia kutsutaan taikonauteiksi. Taikonautti on yhdistelmä kiinalaisesta termistä taikong, joka merkitsee avaruutta, sekä kreikkalaisesta sanasta naut, joka tarkoittaa matkustajaa. Tätä taikonautti-termiä käytettiin ensimmäistä kertaa tositilanteessa vuoden 2003 puolella, jolloin Yang Liwei -niminen avaruuslentäjä lähti Shenzhou 5:llä Telluksen ilmakehän ulkopuolelle seikkailemaan. Termiä on käytetty tiettävästi vuodesta 1998 lähtien.

Lue kokonaan…

Mandariinilla 837 000 000 puhujaa

Sinistä pilvetöntä taustaa, taivasta, vasten rakennettu suuri punainen rakennus, jonka kattoharjat ovat loivasti kaareutuneet ylöspäin. Rakennuksen seinällä runsaasti koristekuvioita.Kuvassa rakennus Pekingissä

Erityisesti Pohjois-Kiinassa puhuttava mandariinikiina, eli lyhyemmin mandariini, on maailman puhutuin kieli, sillä se ohittaa jopa englannin kielen puhujien määrän ylivoimaisella 837 miljoonan puhujan määrällä. Englantia puhuu “vain” 370 miljoonaa ihmistä maailmanlaajuisella tasolla. Haastavaksi kielen kirjoittaminen kiinalaisin merkein tekee se, että lauseen muodostamisessa on ääntämisen sijaan muistettava kirjoitusmerkkien tarkoitus ja sijoittelu.

Lue kokonaan…