Melkein kaikkea melkein kaikesta — Nippelitieto.com

Mandariinilla 837 000 000 puhujaa

Sinistä pilvetöntä taustaa, taivasta, vasten rakennettu suuri punainen rakennus, jonka kattoharjat ovat loivasti kaareutuneet ylöspäin. Rakennuksen seinällä runsaasti koristekuvioita.Kuvassa rakennus Pekingissä

Erityisesti Pohjois-Kiinassa puhuttava mandariinikiina, eli lyhyemmin mandariini, on maailman puhutuin kieli, sillä se ohittaa jopa englannin kielen puhujien määrän ylivoimaisella 837 miljoonan puhujan määrällä. Englantia puhuu “vain” 370 miljoonaa ihmistä maailmanlaajuisella tasolla. Haastavaksi kielen kirjoittaminen kiinalaisin merkein tekee se, että lauseen muodostamisessa on ääntämisen sijaan muistettava kirjoitusmerkkien tarkoitus ja sijoittelu.

Espanjaa puhuu noin 300 miljoonaa ihmistä, bengalia 189 miljoonaa, hindiä ja urdua 182 miljoonaa. 837 puhujan mandariini on Pohjois-Kiinan ohella myös Taiwanissa usein puhuttu kieli. Mandariini on alunperin juuri pohjois-kiinalainen murre, joka on suurin viidestä Kiinassa puhuttavasta murteesta. Mandariini onkin kiinalaisten suussa Pu Tong Hua, eli suomeksi usein puhuttu kieli. Kun mandariinikiinaa ryhdytään kirjoittamaan kiinalaisin kirjoitusmerkein, joita kutsutaan *hàn zi*ksi, kirjoittaja joutuu opettelemaan useita tuhansia kirjoitusmerkkejä jos hän mielii taitaa kaikki kielen salat. Esimerkiksi kiinalaisen sanomalehden lukemista varten on ymmärrettävä ainakin 3000–4000 merkkiä.

Nippelitietoa julkaisusta

Nippelitieto.comin Petri I. julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 152 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin , , . Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 14. marraskuuta 2009 kello 03:03. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/49.

Kommentoi