Melkein kaikkea melkein kaikesta — Nippelitieto.com

Nippelitietoa aiheesta kielet

Tällä sivulla listataan kaikki aiheeseen kielet liittyvä nippelitieto.

Englannin kieli

Mustalla värillä kirjoitettuna pienin kirjaimin englannin kielen aakkoset, josta puuttuu ääkköset kokonaan. Aakkoset on kirjoitettu usealle riville suurin, paksuin kirjaimin.Englantilaiset aakkoset

Englannin kieli on jaettu usein vanhaan englantiin, keskiaikaiseen englantiin, varhaiseen moderniin englantiin ja myöhäiseen moderniin englantiin. Se kuuluu geneettisesti länsigermaanisiin kieliin. Sitä puhuu ympäri maailmaa satoja miljoonia ihmisiä. Kieltä käytetään erityisesti matkailun, tieteen, tietotekniikan, kaupankäynnin ja diplomatian saralla. Englannin juuret ovat syvällä Saksanmaan murteissa. Vanha englannin kieli sai syntynsä länsigermaanisten heimojen saavuttua Britanniaan. Britannian saaret valloitettiin tanskalaisten ja norjalaisten joukkojen toimesta 5. ja 6. vuosisadalla ajanlaskun jälkeen. Kielistä kehittyi neljä vanhan englannin murretta eri puolille Britanniaa.

Lue kokonaan…

Hyvää joulua eri maissa

Punainen tausta, jonka oikeassa laidassa neljä kullankeltaista joulupalloa, joista hohtaa valkoista valoa. Kuvan värimaailma on tunnelmallinen, lämmin, jouluisa.Hyvää joulua!

Hyvän joulun toivottaminen useilla eri kielillä voi olla näin joulun tullen hauska tapa erityisesti eri kulttuureista tulevien kanssaihmisten ilahduttamiseksi. Tässä on luettelo kymmenistä joulutoivotuksista, joita käytetään tai on käytetty eri maissa ja maa-alueilla ympäri planeettaamme. Esimerkiksi Hyvää joulua on ruotsiksi God Jul, norjaksi Gledelig Jul ja namibiaksi Geseende Kersfees. Tällä sivulla listataan vain jouluntoivotuksen kirjoitusasu, ei ohjeisteta ääntämään toivotusta oikein.

Lue kokonaan…

Shakkimatti tarkoittaa "kuningas on kuollut"

Valokuva koristeellisista ja maalaamattomista puisista shakkinappuloista, joita on kuvassa viisi kappeltta. Vasemmalla on shakkihevonen, sen vieressä kuningas, kuningatar, lähettiläs ja etualalla sotilas. Kuvan tausta on valkoinen.Shakkimatti, shah mat

Shakkimatti on erityisesti shakkipelissä pelin päätepisteessä lausuttava termi, joka on alunperin syntynyt persian kielestä, jossa käytettyä sanontaa shah mat (tai šāh māt) on aikojen myötä päädytty käyttämään tässä yhteydessä. Shah mat tarkoittaa suomeksi “kuningas on kuollut” tai “kuningas on väijytetty” tai “kuningas on yllätetty”. Se syy, jonka takia näin tavataan sanoa, johtuu siitä ettei shakkipelissä enää toisen osapuolen kuningas pysty liikkumaan joutumatta syödyksi, tai kuningas on jo viimeisen vastapuolen tekemän siirron aikana syöty.

Lue kokonaan…

Mandariinilla 837 000 000 puhujaa

Sinistä pilvetöntä taustaa, taivasta, vasten rakennettu suuri punainen rakennus, jonka kattoharjat ovat loivasti kaareutuneet ylöspäin. Rakennuksen seinällä runsaasti koristekuvioita.Kuvassa rakennus Pekingissä

Erityisesti Pohjois-Kiinassa puhuttava mandariinikiina, eli lyhyemmin mandariini, on maailman puhutuin kieli, sillä se ohittaa jopa englannin kielen puhujien määrän ylivoimaisella 837 miljoonan puhujan määrällä. Englantia puhuu “vain” 370 miljoonaa ihmistä maailmanlaajuisella tasolla. Haastavaksi kielen kirjoittaminen kiinalaisin merkein tekee se, että lauseen muodostamisessa on ääntämisen sijaan muistettava kirjoitusmerkkien tarkoitus ja sijoittelu.

Lue kokonaan…