Melkein kaikkea melkein kaikesta — Nippelitieto.com

Shakkimatti tarkoittaa "kuningas on kuollut"

Valokuva koristeellisista ja maalaamattomista puisista shakkinappuloista, joita on kuvassa viisi kappeltta. Vasemmalla on shakkihevonen, sen vieressä kuningas, kuningatar, lähettiläs ja etualalla sotilas. Kuvan tausta on valkoinen.Shakkimatti, shah mat

Shakkimatti on erityisesti shakkipelissä pelin päätepisteessä lausuttava termi, joka on alunperin syntynyt persian kielestä, jossa käytettyä sanontaa shah mat (tai šāh māt) on aikojen myötä päädytty käyttämään tässä yhteydessä. Shah mat tarkoittaa suomeksi “kuningas on kuollut” tai “kuningas on väijytetty” tai “kuningas on yllätetty”. Se syy, jonka takia näin tavataan sanoa, johtuu siitä ettei shakkipelissä enää toisen osapuolen kuningas pysty liikkumaan joutumatta syödyksi, tai kuningas on jo viimeisen vastapuolen tekemän siirron aikana syöty.

Joidenkin väitteiden mukaan shakkimattia tarkoittava persiankielinen fraasi shah mat ei sittenkään tarkoittaisi kuollutta kuningasta. Väitetään, että “mat”-sanan juuret juontavat persiankieliseen verbiin “mandan”, joka tarkoittaa selviämistä tai säilymistä sellaisella tavalla, että kuningas on jätetty yksin, hylätty.

Shakkia on pelattu länsimaissa vuosisatojen ajan. Ensimmäinen shakin maailmanmestari nimettiin vuonna 1886. Kuluvan vuoden maailmanmestari shakinpeluussa on Viswanathan Anand — kyseinen 39-vuotias intialaismies on myös kotimaassaan shakin suurmestari.

Villen syyskuussa 2016 lähettämä kommentti tähän kirjoitukseen

Shakkimatti nippelitieto on osin väärin. Kun kuningas on tilassa, jossa se ei pysty liikkumaan tulematta shakatuksi, on tilanne patti. Mistähän patti-sana tulee?

Nippelitietoa julkaisusta

Nippelitieto.comin Petri I. julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 211 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin , , . Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 07. syyskuuta 2016 kello 23:11. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/66.

Kommentoi