Melkein kaikkea melkein kaikesta — Nippelitieto.com

Louis Slotin meinasi räjäyttää ydinpommin ruuvimeisselillä

Valokuva aurinkolaseista tumman karkean kankaan päällä. Aurinkolasien peililinsseistä heijastuu iltarusko ja sen keskellä suuri valkoinen sienipilvi. Ydinräjähdyksen sienenmuotoista pilveä muistuttava pilvi heijastuu molemmista linsseistä.Slotinille kävi kalpaten

Toukokuuhun 1946 asti elänyt kanadanjuutalainen fyysikko ja kemisti Louis Slotin oli osana toimivan atomipommin kehittämistä varten perustettua tiedemiesprojektia, josta käytettiin nimeä Manhattan Project. Slotinin toimenkuvaan kuului kokeiden tekeminen plutoniumilla ja uraanilla. Hän sattui vain muutamia päiviä ennen henkensä heittämistä käynnistämään ruuvimeisselillä fissioreaktion. Kömmähdys koitui miehen menoksi, sillä hän menehtyi säteilymyrkytykseen sairaalassa yhdeksän päivää tapahtuneen jälkeen.

Los Alamosin laboratoriossa työskennellyt Louis Slotin teki yhdessä työkavereidensa kokeita 21.5.1946 asettamalla kaksi pallonmuotoista puolikasta berylliumia plutoniumytimen ympärille. Slotin jostain syystä päätti tässä kokeessa toimia käsipelillä. Kirjaimellisesti. Hän piti ylempää berylliumkappaletta vasemmalla kädellä peukalon avulla paikoillaan vähän kuten keilapalloa konsanaan. Oikeanpuoleisella kädellä mies rönkki ruuvimeisselillä pallonpuolikkaiden välillä ollutta liitoskohtaa.

Ruuvimeisseli lipsahti ja berylliumpalaset kopsahtivat toisiinsa kiinni. Se käynnisti reaktion atomitasolla ja huoneessa olleet tiedemiehet Slotinin kanssa huomasivat sinisen ionisaatiohehkun huoneessa. Miehet myös tunsivat ihonsa pinnalla lämpöaallon, joka saattoi johtua joko pakokauhun aiheuttamasta psykosomaattisesti reaktiosta tai säteilyn aiheuttamasta ilmiöstä. Slotin tunsi lisäksi katkeraa makua suussaan ja siinä sivussa kiskoi vasemmalla kädellään ylempää berylliumkappaletta irti onnistuen vihdoin pudottamaan sen lattialle. Kappaleen irroittaminen päätti reaktion. Slotin oli yhdessä saanut neutroni- ja gammasäteilyä yhtä paljon kuin atomipommin räjähdyksessä 1,5 kilometrin päässä olevat kappaleet.

Nippelitietoa julkaisusta

Nippelitieto.comin Pete julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 230 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin , , . Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 30. marraskuuta 2009 kello 16:04. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/69.

Kommentoi