Tällä sivulla listataan kaikki aiheeseen maat liittyvä nippelitieto.
Mikrovaltioiksi kutsutaan alueita, jotka ovat hyvin pienestä pinta-alastaan tai asukasluvustaan huolimatta itsenäisiä valtioita. Nämä valtiot sijaitsevat usein toisen valtion rajojen sisäpuolella, mutta myös pieni itsenäinen saari tai saaristo voi olla mikrovaltio.
Hämmästytä ystäväsi nippelitietämykselläsi mikrovaltioista seuraavassa tietovisassa. Esittelyssä viisi maailman pienintä valtiota, listattuna suurimmasta pienimpään.
Vuoria Yhdysvalloissa
Maanjäristykset ovat meillä Suomen alueen ihmisillä harvinaisia ilmiöitä, sillä maamme ei sijaitse kovin lähellä mannerlaattojen saumakohtia. Suomessakin ilmenee vuosittain tuntuvia, tosin maailmanlaajuisella mittakaavalla hyvin lieviä, maanjäristyksiä. Maanjäristys kestää yleensä alle minuutin ajan, mutta jälkijäristyksiä saattaa ilmetä vielä vuosienkin päästä varsinaisen maanjäristyksen jälkeen. Suurissa maanjäristyksissä jälki-iskut voivat laittaa maan lainehtimaan pitkän ajan päästä. Nämä maan kuoren ilmiöt vaikuttavat ihmisten elämään merkittävästi. Viimeisten 4000 vuoden aikana ne ovat vieneet arviolta 13 miljoonaa ihmishenkeä.
Kuvassa meksikolainen ovi
Meksikon virallinen imi on Estados Únidos Mexicanos, joka tarkoittaa Meksikon yhdysvaltoja. Meksikolaisia on kiittäminen chilistä, maissista ja suklaasta. Lisäksi Meksikon herkkuihin, tai ainakin erikoisuuksiin, voidaan lukea erityinen tulivuorien seudulla elävä jänislaji. Jänisten lisäksi Meksikossa kasvaa Pohjois-Amerikan alueen suurin kissaeläinten laji, joka on jaguaari. Se elää viidakkoisissa alueissa Meksikon eteläosissa.
Kanada vasemmalla ylhäällä
Kanadan motto on latinankielinen “A mari Usque ad Mare”, joka tarkoittaa suomeksi käännettynä “Mereltä merelle”. Kanadan itäisen rannikon löysivät Pohjolan viikingit joskus 1000-luvulla. Arkeologien mukaan viikingit viettivät Kanadan Newfoundlandissa laatuaikaa, sillä pohjolan miehiltä on jäänyt paikalle runsaasti merkkejä asutuksesta. Ensimmäinen Pohjois-Amerikassa syntynyt eurooppalaisten vanhempien lapsi oli viikinkien Thorfinin ja Gudrinin jälkeläinen, nimeltään Snorri. Hän syntyi Vinlandissa 1000-luvulla. Kanada on Venäjän jälkeen maailman laajin maa. Kanadalaiset elävät keskimäärin 81,6-vuotiaaksi, joten he ovat maailman kahdeksanneksi pitkäikäisimpiä.
Kaikkea ei saa nähdä
Ensimmäinen kerta, kun ihmiskunnassa harjoitettiin sensuuria, todennäköisesti koettiin vuonna 399 eaa., jolloin ajattelija Sokrates teloitettiin yhteiskunnan etua ajatellen. Sokratesta syytettiin nuorten ateenalaisten korruptoimisesta ajatuksillaan, jotka valtaeliitin mukaan veivät nuoren sukupolven pois kreikkalaisten harjoittamista uskomuksista ja uskonmenoista. Sokrates pakotettiin kumoamaan kitaansa myrkyllistä myrkkykatkoa. Myrkkykatko aiheuttaa sydämen pysähtymisen ja hengitysteiden lamaantumisen.
Kuvassa Italian Roomaa
Italian nimi tulee italiankielisestä sanasta italia, joka tarkoittaa sanasta sanaan käännettynä vasikoiden maata. Nimi todennäköisesti syntyi siitä, kun italian alueella eläneet heimot suosivat sonnin symbolia. Italia on Euroopan maista väkiluvultaan suurin. Italian pääkaupungin nimi on Rooma. Se tunnetaan myös nimellä Ikuinen kaupunki, koska Rooma on lähes 3000 vuotta vanha. Se on ollut maan pääkaupunki vuodesta 1871 asti.
Kuvassa lyhtyjä
Kiinan nimi juontuu melko todennäköisesti Qin-dynastian nimestä. Nimi lausutaan kuin sana “chin”. Dynastian ensimmäinen hallitsija Qin Shi Huang hallitsi Kiinan aluetta parituhatta vuotta sitten. Kiina on monien historioitsijoiden mukaan ihmiskunnan historian pitkäkestoisin sivilisaatio, sillä joidenkin tutkimusten mukaan Kiinan sivilisaation aamu koitti 6000 vuotta ennen Kristusta. Kiinassa on käytetty kirjoitettua kieltä kauemmin kuin missään muualla maailmassa.
Havaijilla 1,2 milj. asukasta
Havaijin nimi juontuu sanasta hawaiki, joka tarkoittaa jumalten paikkaa tai kotimaata. Havaiji on osa Yhdysvaltoja. Se on ainoa alue Pohjois-Amerikassa, joka on täysin meren ympäröimä. Yhdysvaltojen nykyinen presidentti Barack Obama on syntyjään Havaijilta. Hän on ainoa USA:n presidentti, joka on kotoisin alunperin mannermaalta. Havaijilla puhutaan englannin lisäksi havaijia, pidginiä, samoaa ja tongaa.
Kierrättäminen kannattaa
Ihmiskunta on kierrättänyt ja käyttänyt tarveaineita ahkerasti valtaosan olemassaolostaan, mutta länsimaissa kierrättämisen taito ehti lähes kadota teollistumien myötä. Esimerkiksi Iso-Britanniassa teollistuminen johti siihen, etteivät ihmiset enää osanneet hyödyntää tavaroita yhtä kekseliäästi kuin “vanha kansa”, joten englantilaiset ryhtyivät polttamaan ylimääräisiksi katsomiaan tavaroita. Ensimmäinen jätteenpolttamo starttasi Britanniassa vuonna 1874.
Kuvassa Intian Himalaja
Intia on maailman seitsemänneksi laajn maa. Se on samalla maailman toiseksi väkirikkain maa ja maailman suurin demokratia. Intia pitää kärkisijaa myös murhien määrässä, sillä vuositasolla intialaiset murhaavat toisiaan 32 000 kertaa. Venäjällä murhia tehdään maailman toiseksi eniten, eli noin 29 000 kertaa. Yli miljoona intialaista on miljonäärejä, mutta valtaosa intialaisista tienaa alle euron päivässä. Kolmasosa intialaisista elää köyhyysrajan alapuolella.
Tulivuoria siellä sun täällä
Tulivuoren latinankielinen nimi on volcanus tai vulcan. Nimi viittaa roomalaiseen tulen jumalaan. Tulen jumalan roomalaiset arvelivat muovanneen tulivuori Etnan. Vielä keskiajoille asti monet ihmiset uskoivat syystä tai toisesta, että tulivuoret olivat sisäänkäyntejä Helvettiiin tai Manalaan. Meksikon alueen asteekit arvelivat jumalolentojen elävän laavamerissä. Senpä tähden nuoria naisia uhrattiin muiden brutaalien tappotapojen ohessa uittamalla naisväkeä laavassa. Näiden tulisten nippelitietojen lisäksi tarjolla pari kourallista lisää tulivuoritietoutta.
Kuvassa valkosipulia
Vampyyrit ja zombit ovat molemmat fiktiivisiä olentoja, epäkuolleita. Niiden välillä on runsaasti eroavaisuuksia. Zombeilla kuvitellaan usein olevan vampyyreja alhaisempi älykkyysosamäärä, ne pitävät aivoista ja lihasta veren sijaan, eivät välttämättä pelkää päivänvaloa ja ne liikkuvatkin vampyyreja köykäisemmin johtuen zombien omista mätänevistä lihaksista. Vampyyrien ei usein kuvitella syystä tai toisesta voivan astella kirkkorakennuksiin eivätkä ne tykkää valkosipulista.
Bikinejä vuodesta 1946
Bikini tarkoittaa naisten kaksiosaista ranta-asua. Sen yläosa peittää naisen rinnat ja alaosa haarojen välit. Nykyaikana käytettävät bikinit ovat saaneet nimensä ranskalaiselta insinööriltä, Louis Réardilta, joka vuonna 1946 nimesi vaatekappaleen Tyynellä valtamerellä sijaitsevan Bikinin atollin mukaan. Atollilla oli aikaisemmin jännitetty tavalla jos toisellakin, kun Yhdysvaltain asevoimat olivat järjestäneet siellä ydinasetestestejä. Ranskalaismies ajatteli nimetä bikinit siten miten teki, koska ajatteli bikinien saavan yhtä jännittävän vastaanoton kuin ydinkokeiden tekeminen.
Suuhun vai ovenpieleen?
Singaporessa ei saa pitää hallussa purukumia. Purkkapanna astui voimaan vuonna 1992, jolloin purukumin myyminen, hallussapito ja nauttiminen minkä syyn takia tahansa oli kielletty. Noin kuusi vuotta sitten tätä purukumikieltoa päivitettiin jonkin verran tekemällä siihen liennytys. Lakimuutoksen myötä näinä päivinä singaporelaiset voivat hankkia sellaista purukumia, jolla on terapeuttista arvoa. Tämä purukumikielto tehtiin alunperin sen takia, etteivät kansalaiset osanneet elää ihmisiksi.
Kuvassa lemmikkimarsu
Marsu on länsimaissa suosittu lemmikkieläin ja koe-eläin, mutta se on alunperin ollut ruoaksi kesytetty eläin Andeilla. Andien lisäksi marsua on syöty jo tuhansien vuosien ajan muuallakin Etelä-Amerikassa. Marsu rauhoitettiin joskus 5000 vuotta ennen Kristuksen syntymää Andeilla. Eläintä on syöty sen sisältämän proteiinin takia. Se on näinäkin päivinä tärkeä liharuoanlähde ja lääkinnässä valmistettavien ainesten lähde erityisesti perulaisten keskuudessa. Yksinomaan Perussa marsuja syödään vuosittain yli 65 miljoonaa kappaletta.
Viesti salattiin ja purettiin kepillä
Kapulakielisiä viestejä lähettivät ehkä ensimmäisinä maailmassa soturikansa Spartan joukot taistelutilanteessa. Spartalaisten harteille on nakattu maailman vanhimman kryptografisen laitteen kehittäminen, mutta ei ole vielä varmaa, olivatko spartalaiset todella ensimmäisiä sen keksijöitä. Spartalaiset kylläkin käyttivät sellaista kryptaustapaa, jota kutsutaan nimellä skytale tai skytali. Laite on toimintaperiaatteeltaan yksinkertainen, mutta käytännön tasolla melko oiva keino viestien välittämiseksi oikealle vastaanottajalle tietoturvallisesti.
Kuvassa Sveitsiläiskaartilaisia
Vatikaanissa toimiva Sveitsiläiskaarti on vartioinut paavin henkeä jo yli 500 vuoden ajan. Sveitsiläiskaarti käyttää näinäkin päivinä taitelija ja keksijä Michelangelon 16. vuosisadan alussa suunnittelemaksi kutsuttua univormua. Sotilaspuku ei ole itse asiassa Michelangelon käsialaa, vaan se on Raffaellon avustuksella kehitetty renesanssiajan silloin trendivillityksen mukainen puku. Puku on kolmivärinen ja sen mukana sotilaat käyttävät valkoisia hansikkaita, sekä joko mustaa barettia tai juhlatilaisuuksissa teräskypärää.
Kuvassa Venäjän Pietaria
Suomeakin suhteellisen lähellä sijaitseva Pietari on noin 300 vuoden ikäinen suurkaupunki. Kaupunki perustettiin alunperin vuonna 1703 nimellä Pietari, eli venäjäksi Sankt-Peterburg. Kaupungin nimi jouduttin vaihtamaan 1. maailmansodan suunnalla vuoden 1914 puolella, jolloin sota oli käynnistynyt ja Venäjän-Saksan väliset suhteet olivat kiristyneet. Venäläiset päättäjät halusivat, ettei kaupungin nimi olisi niin saksalaista nimeä muistuttava, joten nimi vaihdettiin.
Epilepsiakohtauksia välkkymisestä
Suomenkin televisiossa pitkään pyörinyt Pokémon-televisiosarja aiheutti joulukuussa 1997 läjän epilepsiakohtauksia erityisesti sarjan kotimaassa Japanissa, jossa sadat ihmiset päätyivät Pokémon-jaksoa katsottuaan sairaalahoitoon. Televisiosarja oli aiheuttanut Japanissa epileptisiä kohtauksia ainakin 635:lle katsojalle, jotka olivat iältään kolmen ja 58 vuoden väliltä. Jokseenkin huvittavasti japanilainen televisioraportti Pokémonin epilepsiakohtauksen laukaisevasta jaksosta sisälsi videokuvaa kyseisestä jaksosta aiheuttaen vielä lisää sairaskohtauksia niiden henkilöiden keskuudessa, jotka olivat erehtyneet katsomaan uutisjutun.
Tulivuori sijaitsee Meksikossa
Tiettävästi maailman pienin tulivuori on vain 13 metriä korkea nyppylä. Tulivuori sijaitsee Meksikon Pueblassa ja paikalliset kutsuvat sulaa kiveä hönkinyttä Telluksen venttiiliä nimellä Cuexcomate. Tulivuori on tällä hetkellä passiivinen, mutta se on ollut verrattaen nuoren ikänsä aikana aktiivinen vain parisataa vuotta sitten, jolloin 1664 se muodostui suuren Popocatépetl-tulivuoren purkautumisen yhteydessä.
Kuvassa japanilainen temppeli
Japanissa on tapana ihmisten kumarrella toistensa edessä sosiaalisissa tilanteissa. Kumartuessa käytettävä kumaruuden aste merkitsee eri asioita. Japanilaisten kumartelu voidaan lokeroida kolmeen päätyyppiin, jotka ovat epävirallinen, virallinen ja hyvin virallinen kumartaminen. Japanissa epävirallisissa tilanteissa voidaan kumartaa noin 5 asteen kulmassa, jolloin kyseessä on eräänlainen tervehdys tai “moikkaus”. 15 asteen kulmassa kumartaminen on myös yleinen kumarrus, joka merkitsee muodollisemmin ilmaistua tervehdystä.
Ensimmäisen maailmansodan aikaan juoksuhautasodissa käytetty haulikko osoittautui länsiliittoutuneiden käsissä niin tehokkaaksi aseeksi, että saksalaiset diplomaatit ilmoittivat Yhdysvaltojen hallitukselle haulikon olevan tavanomaista epäinhimillisempi tappoväline, joka aiheuttaa turhaa kipua ja vahinkoa uhrilleen. Saksalaiset diplomaatit uhkasivat Yhdysvaltojen hallitusta ilmoittamalla, että heikäläiset tulevat teloittamaan jokaisen jenkin, joka pitää hallussaan haulikkoa.
Slotinille kävi kalpaten
Toukokuuhun 1946 asti elänyt kanadanjuutalainen fyysikko ja kemisti Louis Slotin oli osana toimivan atomipommin kehittämistä varten perustettua tiedemiesprojektia, josta käytettiin nimeä Manhattan Project. Slotinin toimenkuvaan kuului kokeiden tekeminen plutoniumilla ja uraanilla. Hän sattui vain muutamia päiviä ennen henkensä heittämistä käynnistämään ruuvimeisselillä fissioreaktion. Kömmähdys koitui miehen menoksi, sillä hän menehtyi säteilymyrkytykseen sairaalassa yhdeksän päivää tapahtuneen jälkeen.
Tuuman pituus on tasan 2,54 cm
Tuuma on ikivanha mittayksikkö. Se on eri aikakausina merkinnyt eri pituisia asioita, kuten joskus peukalon pituutta ja joskus peukalon ensimmäisen nivelen pituutta keskivertoihmisellä. Myös tuuman, eli “inssin”, pituus on vaihdellut maittainkin. Iso-Britanniasta poiketen Kanadassa oli ensimmäisenä käytössä metrisysteemin pohjalta tehty versio tuumasta, joka oli jo ennen brittejä määritelty tasan 25,4 millimetrin pituiseksi. Kanadalaisten tuuma yleistyi myöhemmin käytössä kansainväliseksi tuuman pituudeksi. Syynä yleistymiseen lienee ollut juuri tuuman pituuden määritteleminen tarkasti.
Pakkasennätykset jo historiaa?
Maailman kylmintä oli Antarktiksella vuoden 1983 puolella, jolloin venäläisellä tutkimusasema Vostokilla paleltiin alhaisimmillaan 89,2 °C:n edestä. Ennätys tehtiin 21. heinäkuuta 1983. Vostokin asema on näinä päivinä monikansallinen tutkimusasema, jonne tutkijoita saapuu joka puoleltaa maailmaa. Alueella on tehty kirjaimellisesti paukkupakkasissa töitä poraamalla 3700 metriä syvää koloa jään läpi venäläis-ranskalais-amerikkalaisen yhteisprojektin voimin. Jääkuoren alle porautumalla “vostokilaiset” löysivät 500 000 vuoden takaisia tietoja ilmastosta.
BKT vastaan BNH
Vielä parikymmentä vuotta sitten yhtenä maailman eristäytyneimmistä ja sulkeutuneimmista valtioista, nimittäin Bhutan, kehitti omalaatuisen tavan säilyttää ikivanhat perinteet ja yhdistää niihin modernia länsimaista meininkiä. Bhutanin hallitus päätti kirjata perustuslakiinsa Bruttokansanonnellisuuden, joka on ainutlaatuinen filosofia, sillä sen tavoitteena on aidosti mitata kansan tyytyväisyyttä ja onnellisuutta nykymeininkiin. Suomessa meillä on bruttokansantuote, joka mittaa maallista varallisuutta, mutta onnellisuuden saamiseen ei ole täällä juurikaan satsattu ainakaan valtiovallan toimesta.
Suomestako sitten sisunautteja?
Kiinan avaruuteen lähettämiä miehiä ja naisia kutsutaan taikonauteiksi. Taikonautti on yhdistelmä kiinalaisesta termistä taikong, joka merkitsee avaruutta, sekä kreikkalaisesta sanasta naut, joka tarkoittaa matkustajaa. Tätä taikonautti-termiä käytettiin ensimmäistä kertaa tositilanteessa vuoden 2003 puolella, jolloin Yang Liwei -niminen avaruuslentäjä lähti Shenzhou 5:llä Telluksen ilmakehän ulkopuolelle seikkailemaan. Termiä on käytetty tiettävästi vuodesta 1998 lähtien.
Kuvassa rakennus Pekingissä
Erityisesti Pohjois-Kiinassa puhuttava mandariinikiina, eli lyhyemmin mandariini, on maailman puhutuin kieli, sillä se ohittaa jopa englannin kielen puhujien määrän ylivoimaisella 837 miljoonan puhujan määrällä. Englantia puhuu “vain” 370 miljoonaa ihmistä maailmanlaajuisella tasolla. Haastavaksi kielen kirjoittaminen kiinalaisin merkein tekee se, että lauseen muodostamisessa on ääntämisen sijaan muistettava kirjoitusmerkkien tarkoitus ja sijoittelu.
Valokuva Roomasta
Rooman tuhatvuotisen valtakunnan suuruus näytti itsestään uusia puolia erityisesti vuonna 1976, kun Yhdysvaltojen Teksasista kaivettiin esiin sellaisia rahakolikoita, jotka ovat yli tuhannen vuoden ikäisiä. Ilmeisesti Kolumbus ei ollut ensimmäinen länsimaalainen, joka löysi tiensä Amerikkaan. Uudesta maailmasta on nimittäin löydetty roomalaisia rahoja sisältäviä kätköjä myös Mainesta ja Venezuelasta. Rahat ovat mahdollisesti matkanneet Pohjolasta viikinkien mukana, tai jotakin muuta meille vielä tuntematonta reittiä pitkin.
Tuhansien järvien maa
Väitetään Suomessa olevan eniten järviä koko maailmassa, mutta todennäköisemmin järvirikkain valtio on Kanada. Kanadassa sijaitsee yli 60 prosenttia kaikista maailman järvistä ja heillä on ilmeisesti jopa 3 miljoonaa järveä. Suomea markkinoidaan maailmalle tuhansien järvien maana, joka pitääkin paikkansa, sillä maassamme on väljästi tulkittuna yli 187 000 järveä. Niistä kuitenkin “vain” 60 000 on suurehkoja vesialtaita. Myös kanadalaiset Manitoban provinssissa markkinoivat itseään samanlaisella tavalla, sillä he hehkuttavat omistavansa 100 000 järveä. Yhdysvaltojen Minnesotakin on ajautunut samanlaiseen suitsutukseen, tosin heillä on vain 10 000 järveä.
Kuvassa näkyy luomusaippuaa
Ei ole vielä tiedossa ketkä keksivät saippuan, mutta tiedossa on, että varhainen sumerin sivilisaatio tiesi saippuan valmistuksen salat jo 3000 vuotta ennen kristittyjen Kristuksen syntymistä. Sumerilaisten käyttämä saippua valmistettiin sekoittamalla vettä ja tuhkaa toisiinsa, jonka yhdistelmällä saatu mönjä auttoi poistamaan öljyä raakavillasta ja kankaista. Saippuaa käytettiin ainakin tähän tarkoitukseen sen takia, että öljyttömät kuidut oli helpompi värjätä. Hygieniasyyt saattoivat olla vain toissijainen syy saippuan käyttämiseen.
Viimeksi aktiivinen vuonna 2006
Saarivaltio Japanissa on tämänhetkisten tietojen valossa jopa 200 tulivuorta. Ahtaasti asutetussa 6800 saaresta muodostuvassa valtiossa on hyvin vähän asumiskelpoista maata käytettävissä ihmisille, jonka takia 128 miljoonaa japanilaista onkin pakkautunut monilta paikoilta asumaan suuriin kaupunkeihin. Japanilaisia vainoaa alati kolme tektonista laattaa, jotka ovat risteilemässä juuri Japanin alueen seudulla aiheuttaen vulkaanista toimintaa ja maanjäristyksiä, tsunameja ja kuumia lähteitä väestön riesaksi.
330 metriä korkea
Pohjois-Koreassa sijaitsee valkoisesta betonista valettu 330 metriä korkea pyramidi. Kommunistisen puolueen ikeen alla rakennettu pyramidi on hotelli ja nimeltään Ryugyŏng-hotelli. Se on 330 metriä korkea rakennus. Rakennus on tälläkin hetkellä keskeneräinen sen takia, ettei valtiolla ollut varoja maksaa sitä valmiiksi vuosikausiin. Rakennustyöt pyramidihotellissa käynnistyivät vuonna 1987 ja päättyivät viittä vuotta myöhemmin. Huhtikuussa 2008 suurta terävääkärkistä hotellia ryhdyttiin jälleen rakentamaan.