Melkein kaikkea melkein kaikesta — Nippelitieto.com

Ensimmäinen kryptografinen laite

Läjä ruskeita keppejä, jotka on pinottu toistensa päälle ja joista osa on sidottu punaisella nyörillä kiinni toisiinsa. Kepit ovat eri paksuisia ja ne ovat osittain käyriä.Viesti salattiin ja purettiin kepillä

Kapulakielisiä viestejä lähettivät ehkä ensimmäisinä maailmassa soturikansa Spartan joukot taistelutilanteessa. Spartalaisten harteille on nakattu maailman vanhimman kryptografisen laitteen kehittäminen, mutta ei ole vielä varmaa, olivatko spartalaiset todella ensimmäisiä sen keksijöitä. Spartalaiset kylläkin käyttivät sellaista kryptaustapaa, jota kutsutaan nimellä skytale tai skytali. Laite on toimintaperiaatteeltaan yksinkertainen, mutta käytännön tasolla melko oiva keino viestien välittämiseksi oikealle vastaanottajalle tietoturvallisesti.

Skytale on käytännössä pitkä pala tasapaksuista nahkaa. Nahkaan on kirjoitettu salattu viesti siten, että nahkasuikale on kääritty paksuudeltaan ja leikkaukseltaan tietynlaisen puukepin ympärille ja sen jälkeen nahkasuikaleeseen on kirjoitettu haluttu viesti. Sen jälkeen kun nahkasuikale kieputetaan irti kepistä, tuloksena on vain satunnaisia kirjaimia, joiden merkitystä on erittäin hankala päätellä ilman sopivaa “lukulaitetta”, eli samaa tai samanlaista keppiä, jonka avulla viesti oli nahkaan alunperinkin kirjoitettu. Tällaisella tavalla salatut sanomat saattoivat sisältää esimerkiksi sotapäälliköltä apupyynnön joltakin naapurikylän sotapäälliköltä. Viesti saattoi sisältää esimerkiksi sanoman “Auttakaa! Kimppuumme hyökätään”.

Spartalaisten lisäksi muinaiset kreikkalaiset käyttivät tällaista skytalekryptausta salatakseen viestiliikenteen sotilasoperaatioissa. Kryptaustavan etuna on se, että viesti pystytään kirjoittamaan ja purkamaan erittäin nopeasti, eikä erehdyksen vaaraa viestin sisällön tulkitsemisessa juurikaan ole.

Nippelitietoa julkaisusta

Nippelitieto.comin Petri I. julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 217 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin , . Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 31. joulukuuta 2009 kello 03:03. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/98.

Kommentoi