Melkein kaikkea melkein kaikesta — Nippelitieto.com

Giljotiinin historiaa

Valokuva lukemattomasta määrästä ihmisten reisiluita ja pääkalloja niiden seassa. Katakombin seinä on täynnä luita, joista osa kellastuneita, osa vaaleampia kuin toiset. Keskellä muutaman ihmisen pääkallot.Kuva Pariisin katakombista

Giljotiini on ranskalaisten keksimä päänkatkaisulaite. Dekapitaatioapaatti kehtiettiin alunperin vuoden 1972 tienoilla, kun haluttiin teloittaa ihmisiä aikaisempia metodeja humaanimmalla tavalla. Ranskalaisiakin aikaisemmin oli satunnaisesti käytetty giljotiininkaltaista teloitusvehjettä myös muualla Euroopassa ja myös Irlannissa, jossa jo 500 vuotta aikaisemmin oli lahdattu väkeä samanlaisen keinoin voimin. Ranskalaiset ovat kuitenkin modernin giljotiinin esi-isiä. Heikäläiset suosivat laitetta niinkin paljon, että sen käyttäminen muodostui teloituksissa oletusvaihtoehdoksi.

Ennen giljotiinia ranskalaista kansaa oli teurastettu eräänlaisen kidutuspyörän avulla, johon istutettu uhri murjottiin muodottomaksi vasaroin siten, että uhrin luut murrettiin lyönti lyönniltä. Ranskalaiset ovat lahdanneet kuolemaantuomittuja giljotiinin avulla vuoteen 1981 asti, jolloin lakiin tehtiin muutos, joka kielsi kuolemaan tuomitsemisen. Viimeinen ranskalainen giljotiiniin istutettu oli kiduttaja ja murhaaja Hamida Djandoubi, jonka pää katkaistiin 10. syyskuuta 1977. Djandoubi oli tunisialainen moniosaaja, joka tappoi kiduttamalla entisen 21-vuotiaan tyttöystävänsä. Djandoubin pään katkaisi giljotiinilla Marcel Chevalier. Teloittaja oli aloittanut uransa vuonna 1958. Hän ehti suorittaa teloituksia 40 kappaletta ennen lakimuutosta.

Nippelitietoa julkaisusta

Nippelitieto.comin Petri I. julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 166 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin . Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 30. joulukuuta 2009 kello 00:12. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/97.

Jouni Esko sanoi 12. maaliskuu 2013, 22:46

Jutussa giljotiinista on pari virhettä. Ensin kirjoitusvirhe: “dekapitaatioapaatti” pitäisi varmaankin olla -aparaatti, sekä asiavirhe, että giljotiini olisi kehitetty alunperin vuoden 1972 tienoilla. Kaiken lisäksi sanan “dekapitaatioaparaatti” käyttö on mielestäni pöljää… Ei millään pahalla… Lisäksi – ainakin esikatselussa – otsikkopalkki näyttää väittävän, että jätin tämän kirjoitukseni 30.12.2009, vaikka nyt on 12.3.2013!

Jouni Esko sanoi 12. maaliskuu 2013, 22:48

No, korjaantuihan se päivämäärä lopulliseen otsikkopalkkiin! ;-)

Kommentoi