Tietoa maanjäristyksistä
- Julkaistiin 1. toukokuuta 2011
- Kommentoi!
- Luettu 5329 kertaa
- Nappelit: luonto, maat, onnettomuudet
Vuoria Yhdysvalloissa
Maanjäristykset ovat meillä Suomen alueen ihmisillä harvinaisia ilmiöitä, sillä maamme ei sijaitse kovin lähellä mannerlaattojen saumakohtia. Suomessakin ilmenee vuosittain tuntuvia, tosin maailmanlaajuisella mittakaavalla hyvin lieviä, maanjäristyksiä. Maanjäristys kestää yleensä alle minuutin ajan, mutta jälkijäristyksiä saattaa ilmetä vielä vuosienkin päästä varsinaisen maanjäristyksen jälkeen. Suurissa maanjäristyksissä jälki-iskut voivat laittaa maan lainehtimaan pitkän ajan päästä. Nämä maan kuoren ilmiöt vaikuttavat ihmisten elämään merkittävästi. Viimeisten 4000 vuoden aikana ne ovat vieneet arviolta 13 miljoonaa ihmishenkeä.
Ihmislaji on havainnoinut maanjäristyksiä koko olemassaolonsa ajan. Japanin alueella mytologian mukaan jättiläismäinen kissakala Namazu on maanjäristyksiin syypää. Muinaiset kreikkalaiset uskoivat Poseidonin saavan vihastuksissaan maanjäristykset liikkeelle. Poseidon tarinoiden mukaan tapaa suutuspäissään iskeä kolmipiikillään maahan ja siitä syntyvä voima heijastuu ihmisten maailmaan maan heilumisena. Hindujen mytologian mukaan kahdeksan valtavaa elefanttia pitävät maapalloa paikoillaan. Ne elefantit seisovat kilpikonnan selässä. Kilpikonna puolestaan on käärmeen selässä. Jos jokin noista eläimistä liikahtaa, maa järisee. Maanjäristykset syntyvät tosiasiassa kuitenkin yleensä mannerlaattojen liikehtimisen vuoksi, mutta joskus niitä voi syntyä pommien, vulkaanisen aktiivisuuden ja maanvyörymien vuoksi. Äsken mainituilla pommeilla viitataan ihmisten luomiin ydinaseisiin.
Tektoniset laatat liikkuvat vuosittain vähemmän kuin parikymmentä senttimetriä. Noinkin vähäinen liike saattaa saada aikaan valtavia järistyksiä. Tektoninen laatta on termi, joka on muodostettu kreikankielisestä sanasta tektonikos. Tektonisten laattojen liikkeitä on mittailtu pitkään. Todennäköisesti ensimmäinen maanjäristysmittari on kiinalaisen Zhang Hengin parituhatta vuotta sitten kehittämä aparaatti. Se pystyi “aistimaan” maanjäristyksiä lähes 400 kilometrin säteellä. Itämaiset kansat ovat oppineet elämään maanjäristysten kanssa. Ehkä sen takia heikäläisten eksoottiset pagodit — tornimaiset talot ja temppelit — sietävätkin maanjäristyksiä hyvin. Kiinassa ja Japanissa on pagodi-torneja, jotka ovat yli 1000 vuoden ikäisiä ja hyväkuntoisia.
Tämän tekstin alussa mainittu väite, että maajäristys yleensä kestää alle minuutin, pitää sisällään yleistyksen. Nimittäin vuoden 2004 Intian valtamerellä koettu maanjäristys kesti lähes 10 minuuttia. Se oli pitkäkestoisin järistys, joka on mitattu tähän mennessä. Intian valtamerellä koettu tsunamivaaran synnyttänyt järistys ei ole missään nimessä voimakkain maanjäristys, joka on ihmisten muistissa. Voimakkain mitattu maanjäristys koettiin Chilessä vuonna 1960. Se aiheutti valtavia hyökyaaltoja, jotka vyöryivät yli 10 000 kilometrin päähän. Tuo maanjäristys oli 9,5 Richterin asteikolla. Asteikolla kaikki järistykset, jotka ovat yli 9,0, tarkoittavat totaalista tuhoa aiheuttavia maanjäristyksiä. Yhtä voimakkaita järistyksiä ei onneksi satu kovin usein. Ihmiskunnan mittalaitteet rekisteröivät vuositasolla yli 1,3 miljoonaa maanjäristystä, jotka ovat alle 2,9 Richterin asteikolla.
Nippelitietoa julkaisusta
Nippelitieto.comin Pete julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 462 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin luonto, maat, onnettomuudet. Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 01. toukokuuta 2011 kello 14:02. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/206.