Melkein kaikkea melkein kaikesta — Nippelitieto.com

Nippelitietoa aiheesta onnettomuudet

Tällä sivulla listataan kaikki aiheeseen onnettomuudet liittyvä nippelitieto.

Tietoa maanjäristyksistä

VuoristoaVuoria Yhdysvalloissa

Maanjäristykset ovat meillä Suomen alueen ihmisillä harvinaisia ilmiöitä, sillä maamme ei sijaitse kovin lähellä mannerlaattojen saumakohtia. Suomessakin ilmenee vuosittain tuntuvia, tosin maailmanlaajuisella mittakaavalla hyvin lieviä, maanjäristyksiä. Maanjäristys kestää yleensä alle minuutin ajan, mutta jälkijäristyksiä saattaa ilmetä vielä vuosienkin päästä varsinaisen maanjäristyksen jälkeen. Suurissa maanjäristyksissä jälki-iskut voivat laittaa maan lainehtimaan pitkän ajan päästä. Nämä maan kuoren ilmiöt vaikuttavat ihmisten elämään merkittävästi. Viimeisten 4000 vuoden aikana ne ovat vieneet arviolta 13 miljoonaa ihmishenkeä.

Lue kokonaan…

Tsunami

Meren päällä kelluvia poijujaMeri voi olla petollinen

Tsunami on sellainen suurten aaltojen sarja, joka aiheuttaa erityisesti ihmisten asuttamilla rannikkoalueilla aineellisia vahinkoja ja voi viedä mennessään ihmishenkiä. Tsunameja on syntynyt iät ja ajat. Ihmiset ovat tienneet niiden olevan jo muinaisen Kreikan ajoista lähtien. Tsunamit eivät valtamerellä ole useinkaan merkittävän vaarallisia, mutta rannikkoja lähestyessään ne voivat aiheuttaa totaalista tuhoa kaikkeen tielleen osuvaan.

Lue kokonaan…

Tuhansia kumiankkoja meressä

Valokuva keltaisesta kumiankasta, jolla punainen nokka ja joka möllöttää mustaa taustaa vasten siten, että kumiankan katse on vasemmalle. Ankka on kuvan oikeassa yläkulmassa. Kumiankalla on musta silmä ja pari silmäripseä yläluomessaan.Kuvassa kumiankka

Englannissa ilmestyvä päivälehti Daily Mail uutisoi, että vuonna 1992 yli 29 000 keltaista kumiankkaa, sinistä kumikilpikonnaa ja vihreää kumisammakkoa vapautui meren halki seilanneesta kontista. Nämä kumiotukset ovat vuodesta 1992 lähtien seilanneet seitsemällä merellä päästyään karkuun jokseenkin samalla seudulla, jossa Titanic upposi sata vuotta sitten. Osa kumiankoista, -sammakoista ja -kilpikonnista on löydetty. Osa on uponnut. Leluja on löydetty Havaijilta ja Britanniasta asti. Meren päällä sulavasti kelluvat lelut ovat vuosien varrella jäätyneet valtaviksi lautoiksi, mutta silloin tällöin merivirrat tempaisevat niitä mukaansa.

Lue kokonaan…

Maailman suurin jäävuori

Suuri jäävuori tyynellä meren pinnalla kellumassa. Jäävuoren huippu on pyramidinmuotoinen. Vuoren vierustalla olevilla vesialueilla on paljon pieniä lintuja. Vedessä heijastuu vuoren profiili.Palasia edelleen liikenteessä

Maailman suurin jäävuori oli niin suuri, että se sai itselleen oman nimen. Etelämantereelta vuonna 2000 irronnut jättimäinen lohkare oli pinta-alaltaan suurempi kuin Jamaika. Jäävuori oli 335 kilometriä pitkä ja 97 kilometriä leveä. Vuori oli kuin suuri tikku, joka risteili vuosikymmenen ajan eri puolilla maailmaa. Jäävuoren nimeksi annettiin Jäävuori B-15. Tämä mantereelta lohjennut jätti johti siihen, että Etelämantereen kartat piti piirtää uudelleen.

Lue kokonaan…

Japanissa 200 tulivuorta

Harmaasävyinen valokuva suuresta osittain luhistuneesta tulivuoresta, joka ei ole aktiivinen. Kuvassa näkyvä tulivuori on pyyhkäissyt rinteiltään kaiken kasvillisuuden pois ja tulivuoren sisäosa on kuin luhistunut kartio.Viimeksi aktiivinen vuonna 2006

Saarivaltio Japanissa on tämänhetkisten tietojen valossa jopa 200 tulivuorta. Ahtaasti asutetussa 6800 saaresta muodostuvassa valtiossa on hyvin vähän asumiskelpoista maata käytettävissä ihmisille, jonka takia 128 miljoonaa japanilaista onkin pakkautunut monilta paikoilta asumaan suuriin kaupunkeihin. Japanilaisia vainoaa alati kolme tektonista laattaa, jotka ovat risteilemässä juuri Japanin alueen seudulla aiheuttaen vulkaanista toimintaa ja maanjäristyksiä, tsunameja ja kuumia lähteitä väestön riesaksi.

Lue kokonaan…

Turvatyynyt autoissa

Mustaa pohjaväriä vasten jonkinlainen valikko, jossa keskellä rautainen avaimenreikää muistuttava vipu ja vasemmalla puolella lukee Airbag ja oikealla puolella On / Off.Turvatyynyt ovat nykyaikaa

Nykyaikaisten autojen suurimpia turvallisuutta parantavia laitteita ovat turvatyynyt, jotka ovat aina automaattisesti kolahduksesta ja törmäyksestä laukeavia pehmusteita, joiden tarkoituksena on estää välittömästi matkustajaa satuttamasta itseään äkkitörmäyksen tullessa vastaan. Turvatyynyt, airbagit, ovat yleensä aina typpikaasulla laukeavia ilmapusseja. Ne täyttyvät automaattisesti silmänräpäystäkin nopeammin, koska ne ikään kuin räjähtävät silmille kolauksen voimasta.

Lue kokonaan…

Tiesitkö tämän Titanicista

Sata vuotta sitten merenpohjaan vajonnut matkustajalaiva Titanic vei mukanaan sadoittain siviilejä, jotka olivat matkalla kohti Uutta mannerta. Höyrylaiva törmäsi jäävuoreen ja vei mennessäään 1500 matkustajaa. Tämä tapahtui Atlantilla vuonna 1912. Laivan uppoamishetkellä kahdeksanhenkinen muusikkoryhmä soitti ensimmäisen luokan kannella tyynnyttävää musiikkia, joka ehkä hillitsi tunteiden kuohumista tyrskyihin vajoamisen aikana. Kaikki kahdeksanhenkisen soitinyhtyeen jäsenet upposivat laivan mukana. Samaan aikaan varmistamattomien tietojen mukaan laivasta pelastettiin 47 elefanttia ja tanssivaa karhua.

Lue kokonaan…