Meri voi olla petollinen
Tsunami on sellainen suurten aaltojen sarja, joka aiheuttaa erityisesti ihmisten asuttamilla rannikkoalueilla aineellisia vahinkoja ja voi viedä mennessään ihmishenkiä. Tsunameja on syntynyt iät ja ajat. Ihmiset ovat tienneet niiden olevan jo muinaisen Kreikan ajoista lähtien. Tsunamit eivät valtamerellä ole useinkaan merkittävän vaarallisia, mutta rannikkoja lähestyessään ne voivat aiheuttaa totaalista tuhoa kaikkeen tielleen osuvaan.
Tällä sivulla listataan tsunamista helppotajuista faktatietoa. Aloitettakoon tämä nippelitietojuttu listaamalla viisi pahinta tsunamia, jotka ihmiskunta on tähän mennessä kokenut:
Vaikka tsunameja on koettu ammoisista ajoista lähtien, vasta vuonna 2011 koettu tsunami Japanissa on osoittautunut taloudellisesti suurinta vahinkoa aiheuttaneeksi. Japaniin lyönyt aaltosarja on siis rahallisesti hinnakkain onnettomuus, jonka ihmiskunta on kuunaan kokenut. Se ei ole kuitenkaan ihmishenkien menettämisen saralla mitään verrattuna vuoden 1707 tsunamiin, joka löi Japaniin ja vei mennessään 30 000 henkeä. Vuonna 1896 japanilaisia kuoli 26 000 toisen valtavan tsunamin voimasta. Maaliskuun 25. päivään mennessä on arvioitu, että Japanin viimeisimmän tsunamin aiheuttamien kuolonuhrien määrä on ainakin 22 000 henkeä.
Tsunami ei ole vain yksi aalto, vaan se todellakin on sarja aaltoja. Se on kuin aaltojuna, jossa yksittäisten “vaunujen” iskeytymisen välillä voi olla sekuntien, minuuttien ja jopa parin tunnin pituinen viive. Ensimmäinen aalto ei yleensä ole suurin. Viides tai kuudes aalto voi olla se kohtalokkain.
Tsunamit näyttävät suurella merellä pieniltä. Ne myös näyttävät suurella merellä kulkevan verkkaista vauhtia. Kuinka nopeaa vauhtia arvelet niiden kulkevan? Vastaus: 970 kilometrin tuntivauhtia! Ne menevät yhtä nopeasti kuin suihkukone.
Tsunamivaaraan joutuessaan ihmisen ei kannata ensimmäisen aallon jälkeen painella kotiin tai hotelliin katsomaan onko omaisuus jne. tallessa. Tämä on suuri virhe, sillä aaltoja voi tulla useampia. Jos aalto vie jalat mennessään, ei välttämättä kannata yrittää uida sen mukana, vaan pyrkiä tarrautumaan johonkin kelluvaan esineeseen ja antaa virtauksen kuljettaa mukanaan.
Nippelitieto.comin Petri I. julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 366 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin onnettomuudet. Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 08. huhtikuuta 2011 kello 06:06. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/205.