Melkein kaikkea melkein kaikesta — Nippelitieto.com

Bikini-sanan alkuperä

Kolme kuvaa saman naisen siluetista. Keskimmäisellä naisella todennäköisesti bikinit yllään ja hänen vierellään molemmin puolin peilikuvat ja pienennetyt versiot samasta bikinitytöstä.Bikinejä vuodesta 1946

Bikini tarkoittaa naisten kaksiosaista ranta-asua. Sen yläosa peittää naisen rinnat ja alaosa haarojen välit. Nykyaikana käytettävät bikinit ovat saaneet nimensä ranskalaiselta insinööriltä, Louis Réardilta, joka vuonna 1946 nimesi vaatekappaleen Tyynellä valtamerellä sijaitsevan Bikinin atollin mukaan. Atollilla oli aikaisemmin jännitetty tavalla jos toisellakin, kun Yhdysvaltain asevoimat olivat järjestäneet siellä ydinasetestestejä. Ranskalaismies ajatteli nimetä bikinit siten miten teki, koska ajatteli bikinien saavan yhtä jännittävän vastaanoton kuin ydinkokeiden tekeminen.

Bikini-sana on alunperin muunnos sanasta monokini, jossa etuliite bi on latinaa ja tarkoittaa kahta tai kaksiosaista, kaksipäistä. Jännittävän ranta-asun samannimisellä atollilla järjestettiin vuosien 1946–1958 yhteensä 23 ydinkoetta. Paikalla järjestetyistä ydinkokeista on muistona näinäkin päivinä laajalle levinnyt radioaktiivinen säteilyvyöhyke. Onneksi paikalla ei ollut kokeiden järjestämisen aikaan juurikaan ihmisiä, sillä heidät oli pakkosiirretty muualle. Asukkaita laskettiin Bikinin atollille jälleen vuonna 1968, kun Yhdysvaltojen hallitus väitti saarialueiden olevan asumiskelpoisia. Bikiniläiset kuitenkin saivat pian liiallisia annoksia radioaktiivista isotooppia, strontium-90:tä, joka johti naisilla keskenmenoihin, komplikaatioihin raskausajalla ja lasten synnyttämiseen kuolleina, sekä syntyneiden lasten kehityshäiriöihin. Näinäkään päivinä Bikinin atollin alueella mikään eloperäinen ei kelpaa syötäväksi, mutta sen rannoilla voi jälleen kävellä ainakin tovin aikaa altistumatta hengenvaaralliselle määrälle säteilyä.

Nippelitietoa julkaisusta

Nippelitieto.comin Petri I. julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 232 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin , , . Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 27. tammikuuta 2010 kello 16:04. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/125.

Kommentoi