Tuuma on yhtä pitkä kuin peukalo
- Julkaistiin 27. marraskuuta 2009
- Kommentoi!
- Luettu 4008 kertaa
- Nappelit: keksinnöt, maat, tiede
Tuuman pituus on tasan 2,54 cm
Tuuma on ikivanha mittayksikkö. Se on eri aikakausina merkinnyt eri pituisia asioita, kuten joskus peukalon pituutta ja joskus peukalon ensimmäisen nivelen pituutta keskivertoihmisellä. Myös tuuman, eli “inssin”, pituus on vaihdellut maittainkin. Iso-Britanniasta poiketen Kanadassa oli ensimmäisenä käytössä metrisysteemin pohjalta tehty versio tuumasta, joka oli jo ennen brittejä määritelty tasan 25,4 millimetrin pituiseksi. Kanadalaisten tuuma yleistyi myöhemmin käytössä kansainväliseksi tuuman pituudeksi. Syynä yleistymiseen lienee ollut juuri tuuman pituuden määritteleminen tarkasti.
Ruotsalaiset sekoilivat tuumiensa kanssa kunnolla vuosivälillä 1855–1863, koska heikäläiset keksivät työskentelytuuman, jolle annettiin pituudeksi 24,74 millimetriä ja joka myöhemmin muutettiin desimaalituumaksi, eli pituudeksi 29,69 millimetriä. Jälkimmäinen pituus oli kymmenesosa ruotsalaisesta jalasta. Samanaikaisesti ruotsalaiset käyttivät vielä osassa maata englantilaista tuumaa, eli näin Ruotsissa tuuma saattoi merkitä virallisesti kolmea eri pituutta. Heikäläiset siirtyivät metrisysteemin tuumaan siirtymäkauden päätteeksi vuonna 1889.
Muinaisilla egyptiläisillä oli oma tuumansa, jonka avulla he rakentelivat mm. pyramideja. Tätä egyptiläisten pyramidituumaa kutsuttiin jsokus myös juutalaiseksi tuumaksi. Tuumaa on väitetysti käytetty muinaisina aikoina rakentamisen apuvälineenä ja tämän tuuman pituus oli 2,5426 senttimetriä.
Nippelitietoa julkaisusta
Nippelitieto.comin Pete julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 205 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin keksinnöt, maat, tiede. Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 27. marraskuuta 2009 kello 16:04. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/64.