Melkein kaikkea melkein kaikesta — Nippelitieto.com

Bhutanissa mitataan bruttokansanonnellisuus

 • Julkaistiin 21. marraskuuta 2009
 • Kommentoi!
 • Luettu 2876 kertaa
 • Nappelit:

Tietokoneella luotu kuva, jossa harmaata taustaa vasten miestä ja naista muistuttavat hahmot ojentelevat käsivarsiaan sivuilleen. Hahmot ovat harmaita ja molempien rinnassa sydäntä muistuttava kohta, joista miehen sydän punainen ja naisen sydän harmaa.BKT vastaan BNH

Vielä parikymmentä vuotta sitten yhtenä maailman eristäytyneimmistä ja sulkeutuneimmista valtioista, nimittäin Bhutan, kehitti omalaatuisen tavan säilyttää ikivanhat perinteet ja yhdistää niihin modernia länsimaista meininkiä. Bhutanin hallitus päätti kirjata perustuslakiinsa Bruttokansanonnellisuuden, joka on ainutlaatuinen filosofia, sillä sen tavoitteena on aidosti mitata kansan tyytyväisyyttä ja onnellisuutta nykymeininkiin. Suomessa meillä on bruttokansantuote, joka mittaa maallista varallisuutta, mutta onnellisuuden saamiseen ei ole täällä juurikaan satsattu ainakaan valtiovallan toimesta.

Bhutanissa on päätetty kieltää lailla tupakoiminen ja alkoholi, jotka ovat yllättävän edistyksellisiä päätöksiä, sillä molemmat myrkyt ovat tunnetusti yhteiskuntaa rapauttavia aineksia. Bhutanissa vanhan ajan meininki on jossain määrin siirtymässä sivummalle sitä mukaa kun Internet-yhteydet yleistyvät ja ihmiset pääsevät tutustumaan suureen maailmaan matkapuhelinverkkojen ja kaapelitelevision ulottaessa hyppysiään yhä laajemmille alueille. Erityisen kiehtovaa bhutanilaisessa elämänmenossa on GNH, eli Gross National Happiness (suomeksi Bruttokansanonnellisuus). GNH:n avulla mitataan seuraavia seitsemää osa-aluetta:

 1. Taloudellinen hyvinvointi
 2. Luonnon hyvinvointi
 3. Terveydellinen ja fyysinen hyvinvointi
 4. Henkinen hyvinvointi
 5. Työhyvinvointi
 6. Sosiaalinen hyvinvointi
 7. Poliittinen hyvinvointi
Nippelitietoa julkaisusta

Nippelitieto.comin Petri I. julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 171 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin . Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 21. marraskuuta 2009 kello 05:05. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/58.

Kommentoi