Melkein kaikkea melkein kaikesta — Nippelitieto.com

Sähköinen ovikello keksittiin v. 1831

Sähkön keksimisen ja siihen liittyvien sovellutusten yleistymisen sai ihmiskunnan kehittämään sähköisen ovikellon. Ennen sähköä ovia koputeltiin kolkuttimilla, kirkonkelloja muistuttavilla kolistimilla ja vaikkapa rystysillä jos parempiakaan välineitä ei ollut tarjolla. Nykyajan sähköinen ovikello on varsin vanha keksintö. Sen kehitti Joseph Henry vuonna 1831, mutta hänen keksimänsä aparaattti oli varsin epäluotettava ja beta-testausta jouduttiinkin tekemään paljon.

Joseph Henryn kehittämän ovikelloidean jälkeen älyttiin satsata sähköisen ovikellon tärkeimpiin ominaisuuksiin, joihin kuuluvat edelleen äänenvoimakkuutta ja äänenlaatua. Ovikellojen ryntäys sivistyneisiin maihin käynnistyi toden teolla 1900-luvun alussa, jolloin kelloista saattoi kuulua “ding dong” sen sijaan että se vain sanoisi “srrrrrr”. 1920-luvun loppuvaiheilla ovikellojen äänet kokivat kliimaksin, kun kellot päästelivät ovikellon soittamisen yhteydessä mitä taituroivampia ääniä. Tällöin musikaaliset ovikellon soittoäänet olivat eräänlainen hittituote, mutta sen jälkeen vuoden 1965 puolella tällainen ovikellovillitys meni pois muodista.

Nippelitietoa julkaisusta

Nippelitieto.comin Petri I. julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 163 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin , . Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 22. marraskuuta 2009 kello 05:05. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/59.

"Sähköinen ovikello keksittiin v. 1831" on saanut pisteet 1/10. Se on 1 arvostelun tulos.

Kommentoi