Melkein kaikkea melkein kaikesta — Nippelitieto.com

Tuhkimon kengät olivatkin turkista?

Sininen koristeellinen naisen kenkä sivuttain vaaleansinistä taustaa vasten. Kengän kantapään kohdalla pitkä korko ja etuosassa kärjen kohdalla vaaleanpunainen kukka.Kuvan kenkä ei liity tapaukseen

Tuhkimo on maailmankuulu lastensatu. Tarina tunnetaan meillä Suomessa nimellä Tuhkimo, mutta alkuperäiskielellä, nimittäin saksaksi, se on Aschenputten. Satu tunnetaan englanniksi nimellä Cinderella ja ranskaksi se on Cendrillon. Tarina on satojen vuosien ikäinen. Joskus 1600-luvulla tarinaa ryhdyttiin kääntämään eri kielille ja alkuperäisteoksesta lipsuttiin sen verran, että Tuhkimo-neito sai lopulta jalkaansa lasikengän. Alunperin neidon jaloissa olivat olleet turkiksista tehdyt tohvelit. Vai olivatko?

Tuhkimon tunnetuin versio on vuodelta 1697, jolloin Charles Perrault päätti lisätä tarinaan suuren maagisen kurpitsan, hyvän haltijatädin ja turkiksista tehdyt kengät. Turkiskengät katosivat Tuhkimon jaloista siinä vaiheessa kun tarinaa lähdettiin kääntämään englanniksi, sillä ranskankielinen termi pantoufle en vair (suom. turkiskengät) olisi väitetysti tulkittu termiksi pantoufle en verre (suom. lasikengät). Joidenkin väitteiden mukaan käännös ei olisikaan ollut kääntäjän tekemä virhe, vaan aikojen saatossa sanojen merkitys olisi muuttunut siten, että aikaisemmin turkissaapasta tarkoittava sana olisi myöhemmin muuntunut lasikenkää merkitseväksi sanaksi.

Joka tapauksessa Tuhkimosta kertova tarina on todennäköisesti itämaista alkuperää, sillä sen vanhin tunnettu variaatio on 9. vuosisadalta Kiinasta, jossa naissankari kadottaa tossunsa. Kiinalaisen version mukaan tossu oli valettu kullasta.

Nippelitietoa julkaisusta

Nippelitieto.comin Petri I. julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 201 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin , . Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 22. marraskuuta 2009 kello 18:06. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/60.

Kommentoi