Melkein kaikkea melkein kaikesta — Nippelitieto.com

Miksi laiva kastetaan shampanjapullolla?

Valokuva vihreästä lasipullosta, sen yläosasta, jossa metallisen kehikon sisällä puinen korkki pitämässä shampanjan pullon sisällä.Sampanjalla kastetaan/vihitään laiva

Yleensä silloin kun laiva tai muu vesille laskettu alus, kuten esimerkiksi sukellusvene, otetaan käyttöön, alus voidaan kastaa rysäyttämällä sen kylkeen shampanjapullo. Pullon rikkomisen yhteydessä aluksen kastaja lausuu kastesanat. Laivan ristiminen on ollut tapa jo vuosien ajan ja sen perimmäinen tarkoitus voi hieman vaihdella kulttuurien välillä. Joissain kulttuureissa uskotaan erityisesti verta muistuttavan viinin olevan sopiva tapa lepyytellä merten jumalia.

Viinin sijaan nykyään käytetään sampanjaa, joka saattaa johtua siitä kun shampanjaa pidetään juhlavana ja syntymiseen liittyvänä ilojuomana kun taas verta muistuttava viini voi nykypäivänä tuntua turhan vulgaarilta. Erityisesti Iso-Britanniassa laivoja on kastettu vuosisatojen ajan milloin milläkin nesteellä. Vuonna 1689 William III päätti tehdä merenjumalain tyynnyttämisestä taloudellisesti vähemmän kivuliaan kokemuksen käskemällä rysäyttämään likööripullon laivan kylkeen. Sitten 1800-luvulla Euroopassa laitettiin naiset asialle. Naiset heittivät voimiensa takaa, olan takaa, pullon alusta kohti, mutta tähän tuli mutuos sen jälkeen kun yksi kastepulloista ei kokemattoman naisen toimesta osunut laivaan vaan sivustaseuraajaan.

Nykyään kastepullot on usein sidottu köydellä kiinni ettei pullo vahingossakaan osuisi sivulliseen. Nykyään laivoja kastettaessa on syytä iskeä pullolla metalliseen kohtaan aluksessa ja on syytä välttää puiseen kohtaan kolauttamista, koska puu pehmeänä materiaalina voi saada vaurioita pintaansa.

Nippelitietoa julkaisusta

Nippelitieto.comin Petri I. julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 217 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin , . Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 20. marraskuuta 2009 kello 04:04. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/56.

Kommentoi