Melkein kaikkea melkein kaikesta — Nippelitieto.com

Sensuuri

Piikkilanka-aitaa, jota on kahdenlaista ja monena rivinä. Piikkilanka-aidan takana näkyy radiotorni, jossa lautasantennaja huomattava määrä. Kuvan taustalla sininen pilvitaivas.Kaikkea ei saa nähdä

Ensimmäinen kerta, kun ihmiskunnassa harjoitettiin sensuuria, todennäköisesti koettiin vuonna 399 eaa., jolloin ajattelija Sokrates teloitettiin yhteiskunnan etua ajatellen. Sokratesta syytettiin nuorten ateenalaisten korruptoimisesta ajatuksillaan, jotka valtaeliitin mukaan veivät nuoren sukupolven pois kreikkalaisten harjoittamista uskomuksista ja uskonmenoista. Sokrates pakotettiin kumoamaan kitaansa myrkyllistä myrkkykatkoa. Myrkkykatko aiheuttaa sydämen pysähtymisen ja hengitysteiden lamaantumisen.

Sokrateen oppilaana ollut kreikkalainen filosofi Plato suosi teoksessaan Valtio sensuuria. Platon mukaan lapsille tarjottavaa kirjallista materiaalia tulisi sensuroida arkailematta. Plato katsoi yhteiskunnan moraalisena velvollisuutena olevan lasten näkemien, lukemien ja kokemien asioiden kontrolloimisen.

Sensurointia on harrastettu Kiinan alkuajoista lähtien. Hallitsija Qin Shi Huang halusi poltattaa kaikki kirjat, jotka eivät käsitelleet lääketiedettä, profetioita tai maanviljelystä. Hallitsija katsoi runouden, historian ja filosofian olevan jotain sellaista, jonka opiskelemiseen mattimeikäläisillä ei ole asiaa.

Muinaisessa Roomassa sensurointi otti kehitysaskeleita. Roomalaisia on kiittäminen latinankielisestä sanasta censere, josta sensuuri-sana on suomenkin kieleen juonnettu. Sensorien tehtävänä Roomassa oli toimia hallituksen työvälineenä kaikessa sellaisessa, joka liittyi yhteiskunnan moraalin valvontaan ja tiedon arvioimiseen. Rooman sensorit päättivät myös oliko yksilö oikeutettu nauttimaan Rooman valtakunnan kansalaisuudesta.

Nykypäivänä sensuuria harrastetaan ilmaisunvapauden rajoittamisen saralla. Erityisen ahkerasti päättäjät haluavat kontrolloida Internetissä julkaistavaa tietoa. Ankaraa sensuuria ylläpidetään Iranissa, jossa median edustajilta on kielletty kaikenlaisten uutisjuttujen tekeminen, joista edes sivutaan hallituksen epäonnistumisia, väärintekoja ja laittomuuksia. Iranissa moderni inkvisitio pitää yllä myös muhamettilaisuuden kritisoimisen kieltämistä. Organisaatiot ja journalistit, jotka arvelevat Islamia, voivat kokea fyysistä väkivaltaa esimerkiksi kurkun leikkaamisen muodossa. Suomeen muhamettilaisia maahanmuuttajia saapuu löyhän maahanmuuttopolitiikan ansiosta merkittäviä määriä aiheuttaen konflikteja kantaväestön kanssa. Esimerkiksi Helsingin Sanomat on sensuroinut rikollisuudesta, kuten ryöstöistä ja raiskauksista, kertovista uutisjutuista viittaukset maahanmuuttajiin.

Nippelitietoa julkaisusta

Nippelitieto.comin Pete julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 288 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin , . Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 31. tammikuuta 2020 kello 18:06. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/193.

Kommentoi