Melkein kaikkea melkein kaikesta — Nippelitieto.com

Italia

Muinaisen Rooman nykyisin jäljelle jääneitä rakennusten raunioita ja muistomerkkejä. Rakennukset ovat kivestä.Kuvassa Italian Roomaa

Italian nimi tulee italiankielisestä sanasta italia, joka tarkoittaa sanasta sanaan käännettynä vasikoiden maata. Nimi todennäköisesti syntyi siitä, kun italian alueella eläneet heimot suosivat sonnin symbolia. Italia on Euroopan maista väkiluvultaan suurin. Italian pääkaupungin nimi on Rooma. Se tunnetaan myös nimellä Ikuinen kaupunki, koska Rooma on lähes 3000 vuotta vanha. Se on ollut maan pääkaupunki vuodesta 1871 asti.

 • Lähes neljä viidesosaa Italian maa-alueista on vuoristoista tai mäkistä.
 • Italian alueella elävät sudet ovat maan epävirallisia kansalliseläimiä. Sudet näyttelevät merkittävässä roolissa Rooman perustamistarinassa.
 • Pinokkio*-lastentarinan luonut *Carlo Collodi oli italialainen.
 • Kun McDonald’s avasi ensimmäisen pikaruokaravintolansa Roomassa vuonna 1986, paikallisten ravintoloitsijoiden työntekijät jakoivat ilmaista spagettia ihmisille muistuttaakseen heitä ruokaperinteistään.
 • Galileo Galilei* oli Italiassa syntynyt tiedemies. Hän syntyi vuonna 1564 ja kuoli 1642. Hän väitti ensimmäisenä Euroopassa, että Tellus kiertää auringon ympärillä eikä toisinpäin. Moisesta syytöksestä näinä päivinä rakkauden sanomaksi sanomaansa kutsuva katolilainen kirkko tuomitsi tiedemiehen kotiarestiin. Kotiarestia kirkko pyysi anteeksi vasta vuonna 1992, joka on käytännössä yhtä tyhjän kanssa.
 • Monet italialaiset avioitumattomat miehet asuvat kotona lähes 40-vuotiaaksi asti vaikka miehillä olisi vakituinen työpaikka. Italiassa perheen asema on merkittävä.
 • Italialaiset keksivät viulun 1500-luvun lopulla. Viulun keksi todennäköisesti Andera Amati Cremonassa. Myöhemmin samasta pitäjästä sikisi viuluja maailmankuululta Antonia Stradivarilta.
 • Italiassa syntyy vähemmän lapsia kuin melkein missään muussa läntisessä maassa.
 • Italiassa käy vuosittain 50 miljoonaa turistia. Turismi tuottaa Italian taloudelle 63% tuloista.
 • Yleisin sukunimi italiassa on Russo.
 • Rooman sisällä sijaitseva Vatikaanivaltio on maailman ainoa maa, joka pystyy sulkemaan porttinsa öisin. Vatikaanissa on oma puhelinyhtiö, radio- ja televisiokanavia, valuutta, postimerkit ja oma palkka-armeija. Armeija on Vatikaania satojen vuosien ajan varjellut Sveitsiläiskaarti.
Nippelitietoa julkaisusta

Nippelitieto.comin Petri I. julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 311 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin , . Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 31. tammikuuta 2020 kello 18:06. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/189.

Kommentoi