Melkein kaikkea melkein kaikesta — Nippelitieto.com

Pietari-kaupungin nimen vaiheita

Kuva Pieterista. Kuvassa sininen lähes täysin pilvetön taivas ja Pietarin suuria taivaita kurkottavia torninhuippuja. Kuvan alaosasa punaiseksi maalattuja rakennusten seiniä Pietarissa.Kuvassa Venäjän Pietaria

Suomeakin suhteellisen lähellä sijaitseva Pietari on noin 300 vuoden ikäinen suurkaupunki. Kaupunki perustettiin alunperin vuonna 1703 nimellä Pietari, eli venäjäksi Sankt-Peterburg. Kaupungin nimi jouduttin vaihtamaan 1. maailmansodan suunnalla vuoden 1914 puolella, jolloin sota oli käynnistynyt ja Venäjän-Saksan väliset suhteet olivat kiristyneet. Venäläiset päättäjät halusivat, ettei kaupungin nimi olisi niin saksalaista nimeä muistuttava, joten nimi vaihdettiin.

Pietari sai nimekseen Petrograd vuonna 1904 1. maailmansodan alettua. Sen jälkeen kun sota oli päättynyt ja vuosia ehtinyt kulua, neuvostoliittolaiset kommunistit päättivät kunnioittaa oppi-isäänsä Vladimir Leniniä kastamalla kaupungin miehen kunniaksi. Petrograd sai siis vuonna 1924 jälleen uuden nimen — nimen Leningrad. Nimenvaihdos tuli jälleen ajankohtaiseksi siinä vaiheessa kun Neuvostoliitto luhistui ja Venäjän vallankahvaan päässeet henkilöt halusivat osoittaa kansalaisilleen uuden ajan tulosta vaihtamalla Leningradin nimen jälleen Pietariksi.

Suomalaisten suhde Pietariin, entiseen Leningradiin, oli hyvin läheinen vuosien 1941 ja 1944 välisenä aikana, kun 2. maailmansodan aikaan Natsi-Saksan joukot piirittivät pitäjää yhdessä suomalaisten avulla. Suomalaiset joukot eivät suostuneet antamaan saksalaisjoukoille niiden tarvitsemaa sotilaallista tukea, joten kaupunkia ei kyetty täysin valloittamaan.

Nippelitietoa julkaisusta

Nippelitieto.comin Pete julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 197 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin , . Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 25. joulukuuta 2009 kello 17:05. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/94.

Kommentoi