Melkein kaikkea melkein kaikesta — Nippelitieto.com

Suodatinpussin keksiminen

Valkoinen kahvikuppi melkein puoliksi täynnä mustaa kahvia, jota valuu norona kupin keskelle. Kahvi on melkein mustaa eikä sen seassa ole maitoa tms.Suodatettua vuodesta 1908

Länsimainen suodatinpussi on kertakäyttöinen ja kierrätettävä paperiesine, joka on taiteltu siten, että se estää kahvipurujen valumisen juoman sekaan. Intialaiset ovat kehittäneet ruostumattomasta teräksestä oman versionsa, jota käytetään suodattamaan intialaista kahvia. Paperiset suodatinpussit estävät kahvin sekaan pääsemistä purujen ohessa myös öljyisiä komponentteja, jotka siten estävät eräiden sydänsairauksien saamisen. Metallista valmistetut suodattimet eivät näitä öljyisiä komponentteja suodata.

Nykyaikaisen kahvin valmistamisessa käytettävän suodatinpussin kehitti saksalainen Melitta Bentz. Hän keksi suodattimen 8. heinäkuuta 1908 halutessaan poistaa kahvin seasta kitkerän maun ideoimalla kahvin suodattamisen saattavan laimentaa kahvin makua — idea osoittautui toimivaksi. Melitta Bentzin idea osoittautui niinkin hyväksi, että nykyään Bentzin lapsenlapset omistavat 3300 henkilöä työllistävän monikansallisen yrityksen, joka toimii yli 50 maassa.

Suodatinpussin keksijä syntyi Saksan Dresdenin lähellä sijaitsevassa Liebscherin pitäjässä vuoden 1873 tammikuun viimeisenä päivänä. Melitta kehitti ensimmäisen suodatinpussinsa ja rekisteröi sen tavaramerkiksi. Myöhemmin hän jatkoi pussin kehittämistä muotoilemalla sitä ja kutsumalla tuotetta yksinkertaisesti, mutta kuvaavasti, nimellä “suodatuspaperi”. Keksintö patentoitiin kesäkuussa 1908. Kahta vuotta myöhemmin Melitta sai kansainvälisen hygieniamessun kulta- ja hopeapalkinnon “suodatusaparaatin” patentin ansiosta.

Nippelitietoa julkaisusta

Nippelitieto.comin Petri I. julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 209 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin , . Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 24. joulukuuta 2009 kello 16:04. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/91.

Kommentoi