Melkein kaikkea melkein kaikesta — Nippelitieto.com

12 faktaa tulivuorista

Kuva maailman valtioiden ääriviivoista mustaa taustaa vasten. Euroopan alueella hohtaa paljon vaaleata ja sinertävää valoa.Tulivuoria siellä sun täällä

Tulivuoren latinankielinen nimi on volcanus tai vulcan. Nimi viittaa roomalaiseen tulen jumalaan. Tulen jumalan roomalaiset arvelivat muovanneen tulivuori Etnan. Vielä keskiajoille asti monet ihmiset uskoivat syystä tai toisesta, että tulivuoret olivat sisäänkäyntejä Helvettiiin tai Manalaan. Meksikon alueen asteekit arvelivat jumalolentojen elävän laavamerissä. Senpä tähden nuoria naisia uhrattiin muiden brutaalien tappotapojen ohessa uittamalla naisväkeä laavassa. Näiden tulisten nippelitietojen lisäksi tarjolla pari kourallista lisää tulivuoritietoutta.

 1. Japanissa on 200 tulivuorta, joista monet ovat aktiivisia. Tunnetuin japanilaisista tulivuorista lienee Fuji.
 2. Maailman pienin tulivuori on todella pieni. Se on parikerroksisen talon korkuinen.
 3. Viimeisten 400 vuoden varrella ainakin 250 000 ihmistä on menettänyt henkensä tulivuorten purkausten takia. Triplasti saman verran henkiä on heitetty tulivuorenpurkausten epäsuorasti aiheuttamien turmien takia.
 4. Australiassa ei ole juurikaan tulipurkauksia, sillä koko Australian alueen maa-alue möllöttää yhden valtavan tektonisen laatan päällä.
 5. Koko maailmassa on tiedetysti 1500 tulivuorta, jotka ovat aktiivisia. Tähän summaan ei ole summattu merenalaisia tulivuoria.
 6. Viidesosa (20%) kaikista maailman tulivuorista lienee juurikin merenpinnan alapuolella.
 7. Tulivuori Tambora purkautui Indonesiassa vuonna 1815. Se surmasi 70 000 ihmistä. Tulivuorenpurkauksen vaikutukset ulottuivat Eurooppaan asti.
 8. Jupiterin Io-nimisessä kuussa on aktiivisia tulivuoria samaan tapaan kuin täällä Telluksellakin.
 9. Aurinkokuntamme suurin tulivuori ei sijaitse Maassa, vaan Marsissa. Muinainen tulivuori on nimeltään Olympos Mons.
 10. Muinainen tulivuori, vieläpä supertulivuori, sijaitsee Yhdysvaltojen Wyomingissa, Yellowstonen kansallispuistossa. Se purkautui tiettävästi ainakin 2 miljoonaa vuotta sitten, 1,3 miljoonaa vuotta sitten ja 640 000 vuotta sitten. Jos tulivuori toimii kuin kellopeli, seuraava purkausta sopii odottaa tapahtuvaksi minä hetkenä hyvänsä.
 11. Vesuvius-tulivuoren purkauduttua Pompeiji ja Herculaneum katosivat maan pinnalta. Kaupungit katosivat myös historian kirjoilta, sillä kaupungit kaivettiin tuhkista vasta suhteellisen hiljattaen. Pompeiji painui unholaan aina vuoteen 1748 asti, jolloin sitä ryhdyttiin ensimmäistä kertaa kaivamaan esiin.
 12. Tuorein turmio tulivuoren takia koettiin vuonna 1902, kun Karibialla purkautui Mt. Pelée. Sen johdosta henkenensä menetti yli 30 000 ihmistä. Tulivuori sijaitsee Martinique-saarella, jonka asukkaista vain vaivaiset kaksi verran selvisi purkauksesta hengissä. Toinen selviytyjistä oli kengäntekijä ja toinen vanki. Kengäntekijä oli sijoittautunut saaren toiseen ääripäähän. Vankia suojasi vankilan paksut kivimuurit.
Nippelitietoa julkaisusta

Nippelitieto.comin Petri I. julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 350 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin , . Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 31. tammikuuta 2020 kello 18:06. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/164.

Kommentoi