Melkein kaikkea melkein kaikesta — Nippelitieto.com

Englannin kieli

Mustalla värillä kirjoitettuna pienin kirjaimin englannin kielen aakkoset, josta puuttuu ääkköset kokonaan. Aakkoset on kirjoitettu usealle riville suurin, paksuin kirjaimin.Englantilaiset aakkoset

Englannin kieli on jaettu usein vanhaan englantiin, keskiaikaiseen englantiin, varhaiseen moderniin englantiin ja myöhäiseen moderniin englantiin. Se kuuluu geneettisesti länsigermaanisiin kieliin. Sitä puhuu ympäri maailmaa satoja miljoonia ihmisiä. Kieltä käytetään erityisesti matkailun, tieteen, tietotekniikan, kaupankäynnin ja diplomatian saralla. Englannin juuret ovat syvällä Saksanmaan murteissa. Vanha englannin kieli sai syntynsä länsigermaanisten heimojen saavuttua Britanniaan. Britannian saaret valloitettiin tanskalaisten ja norjalaisten joukkojen toimesta 5. ja 6. vuosisadalla ajanlaskun jälkeen. Kielistä kehittyi neljä vanhan englannin murretta eri puolille Britanniaa.

Englannin kielelle meinasi käydä köpelösti, kun Pohjolan viikingit uhkasivat murjoa sen käyttäjät Britanniassa maanrakoon. Viikingit onnistuttiin kuitenkin pitämään loitolla. Näinä päivinä englanti on saavuttanut aseman lingua franca, eli sitä ymmärretään ja käytetään säännöllisesti monissa sellaisissa maissa, joissa se ei ole ensimmäinen tai kotimainen kieli. Englantia käytetään 90 eri maassa. Se on käytetyin kieli kansainväliseen fysiikkaan ja kemiaan liittyvissä aloissa. Tällä hetkellä englantia puhutaan 375:n miljoonan ihmisen suusta. Se on maailman toiseksi puhutuin kieli. Sitä käyttää 220 miljoonaa ihmistä toisena kielenään.

Englannin kielen leviämiseen on myötävaikuttanut merkittävästi Iso-Britannian imperiumi, joka on saanut sen ulottumaan Australiaan, Kanadaan, Hong Kongiin, Intiaan ja Pakistaniin, Etelä-Afrikkaan ja Yhdysvaltoihin. Euroopan Unionin maista Ruotsissa englantia puhuu aikuisväestöstä 85%, tanskalaisista 83%, alankomaalaisista 79%, luxemburgilaisista 66% ja suomalaisista 60%.

Kielen sanakatalogiin on haettu useita sanoja eri kielistä. Esimerkiksi ranskalaisten kielestä on saatu jopa kolmasosa sanoista. Myös kiinalaiset, hindut, japanilaiset, portugalilaiset ja espanjalaiset ovat täydentäneet sitä. Suomen kielestä englannin kieleen on saatu tunnetuimmaksi sanaksi sana sauna.

Nippelitietoa julkaisusta

Nippelitieto.comin Petri I. julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 279 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin . Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 13. huhtikuuta 2010 kello 00:12. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/200.

"Englannin kieli" on saanut pisteet 3,5/10. Se on 2 arvostelun tulos.

Kommentoi