Elämä
- Julkaistiin 12. huhtikuuta 2010
- Kommentoi!
- Luettu 6236 kertaa
- Nappelit: eläimet, luonto, tiede
Taimetkin ovat elossa
Elämän perusyksiköksi voidaan mieltää solun. Elävässä organismissa on oltava ainakin yksi elävä solu, jotta se voidaan katsoa elolliseksi. Elävät olennot eroavat elottomista olennoista metaboliikan, lisääntymiskyvyn ja ympäristöön sopeutumisen ansiosta. Virukset eivät ole tiukimman elämän määritelmän mukaan elollisia oletnoja, sillä viruksissa on yksinkertaisesti DNA:ta ja RNA:ta proteiinipaakun ympäröimänä. Virus tarvitsee isäntäsolun voidakseen aktivoida metaboliikkajärjestelmänsä ja lisääntyäkseen. Jos virus ei ole isäntäsolun kanssa tekemisissä, se on kuin horroksessa.
- Elämän syntyminen on ollut tieteentekijöiden keskuudessa kiistakapulana jo ammoisista ajoista asti. Yksi omalaatuisimmista elämän syntymää kuvailevista teorioista oli abiogeneesi, joka väittää elämän syntyneen ja syntyvän spontaanisti kompostoituvasta orgaanisesta materiaalista. Toisaalta biogeneesi-teoria v äittää elämän syntyvän ja lisääntyvän olemassaolevasta elämästä.
- Todennäköisesti vanhimpia elollisia olentoja tällä planeetalla ovat yksisoluiset esitumalliset, eli bakteerit. Tutkijat ovat löytäneet ikivanhojen esitumallisten fossiileja.
- Oheisessa kuvassa näkyvät kasvit ovat ainakin 430 miljoonaa vuotta sitten tapahtuneen elämän voittokulun ansiota. Ensimmäiset kasvit olivat todennäköisesti levää muistuttavia yksisoluisia organismeja.
- Ensimmäiset matelijat saapuivat maalle 300 miljoonaa vuotta sitten. Modernit nisäkkäät ovat melko tuore ilmiö, noin 75 miljoonaa vuotta vanha keksintö.
- Apinat ovat vaeltaneet Telluksella ainakin 35 miljoonaa vuotta. Ihmistä muistuttava apina on puolestaan noin kymmenisen miljoonaa vuotta vanha. moderni ihmissuku on puolestaan elellyt vasta 100 000 vuotta.
- Elämä tällä planeetalla tulee päättymään kertarysäyksellä miljoonien vuosien päästä, jolloin aurinkomme muuttuu punaiseksi jättiläiseksi.
- Elämää saattaa löytyä planeettamme ulkopuolelta, mutta siitä ei ole vielä muita kuin kaukaisia vihjeitä tarjolla. Todennäköisesti elämää löytyy aurinkokuntamme ulkopuolelta.
Nippelitietoa julkaisusta
Nippelitieto.comin Pete julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 300 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin eläimet, luonto, tiede. Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 12. huhtikuuta 2010 kello 00:12. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/198.