Melkein kaikkea melkein kaikesta — Nippelitieto.com

Amerikkalainen keksi klemmarin

Suuri läjä erivärisiä klemmareita valokuvassa. Kuvan tausta on vitivalkoinen ja klemmarit ovat pääosin yhtenä suurena läjänä, mutta yksi raudanvärinen klemmari on etäällä niistä.Kuvassa moderneja klemmareita

Joskus erheellisesti väitetään modernien klemmareiden, eli paperiliitinten, olevan norjalaista alkuperää. Sata vuotta sitten norjalainen Johann Vaaler kieltämättä keksi oivan tavan liittää papereita toisiinsa hyödyntämällä taiteltua pellinpalasta, mutta Vaalerin keksintö ei ole se klemmari, jota nykyaikana käytetään. Norjalaismiehen kehittämä paperiliitin nimittäin muistutti suorakulmiota eikä siinä ollut yhtä monta kulmataitosta kuin nykyisissä liittimissä.

Klemmarit keksittiin vuoden 1894 puolella Yhdysvalloissa, jossa niitä ryhdyttiin mainostamaan lehdissäkin nimellä Gem Paper Clips. Sana “Gem” rekisteröitiin tavaramerkiksi ja se on myöhemmin muodostunut esimerkiksi Ruotsissa paperiliitintä tarkoittavaksi sanaksi. Ruotsin kielen “glem”-sanasta lieneekin rantautunut Suomeen sana “klemmari”.

Huvittavana yksityiskohtana mainittakoon, että 2. maailmansodan jälkeen saksalaisia huipputiedemiehiä vietiin Yhdysvaltoihin työskentelemään aseprojekteissa. Tätä operaatiota kutsuttiin nimellä Operation Paperclip, eli suomeksi Operaatio Paperiliitin. Vaatimattomasta nimestään huolimatta tämä tehtävä onnistui yhdysvaltalaisilta hyvin. Sen tuloksena kehitettiin mm. nykyaikaisia raketteja Wernher von Braunin ja hänen tiiminsä avulla. Operaatio sai nimensä siitä kun virkailijat käsittelivät etsimiensä tiedemiesten henkilötietoja liittämällä papereita toisiinsa klemmareilla.

Nippelitietoa julkaisusta

Nippelitieto.comin Pete julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 180 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin , . Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 06. marraskuuta 2009 kello 22:10. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/31.

Kommentoi