Melkein kaikkea melkein kaikesta — Nippelitieto.com

Hevosista

Valokuva suomenhevosesta. Hevosella ruskea lyhyt karva ja valkoinen pitempi karva sen pään ja niskan alueella. Suomenhevosen korvat ovat pystyt.Kuvassa suomenhevonen

Hevoset ovat ainakin 60 miljoonaa vuotta vanha laji. Ensimmäiset hevoset olivat kooltaan kotikissan kokoisia. Nykyhevoset kesytettiin joitakin tuhansia vuosia siten. Hevosia on pidetty monissa kulttuureissa ylevinä olentoina ja senpä takia niiden uhraamista jumalille tai muiden turhanpäiväisten uskomusten innoittamien syiden vuoksi, on pidetty merkittävänä tekona. Kaukasuksen alueella hevosia on ladattu taikauskon takia vielä 1800-luvulla. Antiikin aikana valkoisia hevosia hukutettiin Poseidonin kunniaksi.

Yleensä hevoset elävät 25 tai 30 vuoden ikäisiksi. Vanhin hevonen on Englannissa elellyt Old Billy, eli Vanha Billy, joka oli tiettävästi 62-vuotias kuollessaan. Hevosen todellisen eliniän voi laskea jokseenkin tarkasti katsomalla hevosen hampaita. Lahjahevosen hampaisiin ei ole aina ollut katsomista, kuten sananlaskukin sanoo.

Maahanmuuttajien muutettua Pohjois-Amerikkaan ja hävitettyä siinä sivussa alkuperäisväestön tuhatvuotisen kulttuurin, tavat, omaisuuden, maan ja tulevaisuuden, monet Uuteen maailmaan saapuneet moniosaajat vaelsivat maa-alueelta toiselle käyttämällä hevosia. Näinäkin päivinä monissa paikoissa Yhdysvaltojen alueella on nykypäivänä hulvattomia hevosiin liittyviä lakeja. Esimerkiksi Utahissa sijaitsevassa Bluffin pitäjässä naimaton nainen voi joutua vankilaan, mikäli hän ratsastaa hevosella sunnuntaina. Yhdysvalloissa elävät villihevoset ovat alunperin kesyjen Espanjasta 16. vuosisadalla tuotujen hevosten jälkeläisiä. Myöskään Australiassa ei ollut kesyjä tai edes villejä hevosia, kunnes maahanmuuttajat 18. vuosisadalla saapuivat rikastuttamaan aboriginaalien kulttuuria.

Nippelitietoa julkaisusta

Nippelitieto.comin Pete julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 221 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin , . Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 12. helmikuuta 2010 kello 01:01. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/142.

Kommentoi