Mistä flyygeli tulee?
- Julkaistiin 9. marraskuuta 2009
- Kommentoi!
- Luettu 3882 kertaa
- Nappelit: keksinnöt, musiikki
Flügel on suomeksi siipi
Pianosoitin flyygeli on saanut nimensä alunperin saksankielisestä sanasta Flügel, joka tarkoittaa siipeä. Flyygelin yläkansi on avattava ja se on muotoiltu sellaiseksi, että se muistuttaa etäisesti linnun siipeä. Se, missä asennossa “siipi” on, vaikuttaa flyygelin sointivoimaa. Kannen alle on sijoitettu soittimen kielet ja muut soittokoneet. Flyygeli on tavallista pianoa pinta-alaltaan suurempi, sillä sen koneisto on käännetty nurinniskoin. Tavallisessa pianossa on soitinkoneisto pystyasennossa.
Flyygelit ja pianot olivat erityisesti varakkaamman väen kodeissa yleisiä soitinlaitteita aina 1. maailmansotaan asti, jolloin gramofonit alkoivat yleistymään. Gramofoni puolestaan menetti vetovoimaansa radiovastaanottimien yleistymisen myötä 1920-luvulla.
Englannin kielessä ei juurikaan tunneta sanaa flyygeli, vaan vastaavaa laitetta kutsutaan nimellä grand piano. Flyygeleitä on useita eri kokoisia. Niistä suurimmat ovat konserttipianot, jotka voivat olla jopa 3 metriä leveitä. Pienimmät flyygelit, pienoisflyygelit, voivat olla 1,5 metrin luokkaa.
Käytetyn flyygelin voi Suomessa hankkia esimerkiksi Huuto.net-palvelun välityksellä, jossa soittimen hinta voi vaihdella karkeasti arvioituna 4000–9000 euron välillä. Tavallisen pianon voi samasta verkkohuutokaupasta saada huokeimmillaan 300 eurolla.
Nippelitietoa julkaisusta
Nippelitieto.comin Pete julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 172 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin keksinnöt, musiikki. Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 09. marraskuuta 2009 kello 00:12. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/42.