Melkein kaikkea melkein kaikesta — Nippelitieto.com

Satoshi Nakamoto teki oman virtuaalivaluutan — nyt se on miljardiluokan bisnes

  • Julkaistiin 31. heinäkuuta 2019
  • Kommentoi!
  • Luettu 3459 kertaa
  • Nappelit:

Jos oletetaan, että tässä P2P Foundationin nettiosoitteessa julkaistu englanninkielinen viestiketjun aloitus on Bitcoin-nimisen virtuaalivaluutan, eli ”kryptovaluutan”, tekemiseen osallistuneen peitenimen Satoshi Nakamoto kirjoittama, voidaan tehdä pitkälle vieviä päätelmiä. Voidaan esimerkiksi veikata vuonna 2019 Nakamoton mahdollisesti katselevan luomustaan pettyneenä — sitähän ei käytetä virtuaalivaluuttana esimerkiksi mikromaksujen lähettämiseksi ja vastaanottamiseksi, vaan pääasiassa spekulatiivisella tavalla.

Mikromaksulla tarkoitetaan vaikkapa yhden sentin lähettämistä

Bitcoinin lähetyskustannukset ovat kuitenkin nykypäivänä niin korkeat, ettei suurin osa maailman väestöstä edes teoriassa pystyisi sitä käyttämään — nimenomaan kustannussyistä. Jos vaikkapa sentin (0,01 €) arvoisen transaktion tekeminen maksaa euron, viisi euroa tai kymmenen euroa, se sulkee järjestelmän ulkopuolelle miljardeja pienituloisimpia ihmisiä. Parin vuoden takainen Bitcoin-kuume nosti transaktiohinnat hetkellisesti kymmeniin euroihin. Mikäli kryptopiireissä sangen suosittu ”Plan B” -malli toteutuu ja BTC:n hintalappu kimpoaa 50 000 euron paikkeille, transaktiokulut voivat olla kymmenien eurojen sijaan jopa satoja euroja.

Alkuaikoina Nakamoto visioi, että Bitcoinin avulla vaikkapa nettisivun omistajaa voitaisiin tukea rahallisesti mikromaksuilla. Esimerkiksi blogikirjoituksen lukija voisi parilla täpäytyksellä tai klikkauksella lähettää kirjoittajalle sentin tai sentin murto-osan arvoisen lahjoituksen. Vaikka sellainen sentin suuruusluokkaa oleva summa vaikuttaa äkkiseltään ajateltuna pieneltä, aivan liian pieneltä, sellaisten mikrotransaktioiden volyymi mahdollistaa merkityksellistenkin pottien tuottamisen.

Satoshi Nakamoto arveli myös muun muassa rahapelaamisen hyötyvän juuri Bitcoinista. Sen avulla kun voi lähettää minä vuorokauden aikana tahansa, ja milloin tahansa, rahasiirron. Sellainen siirtotapahtuma kirjataan hajautettuun tietokantaan, johon kerran kirjattua transaktiota ei voida jälkeenpäin peukaloida. Periaatteessa Bitcoin mahdollistaa myös varsinaiset nettikasinot ilman rekisteröitymistä, sillä kryptovaluutan erääksi kantavista ajatuksista on usein mielletty anonyymiys. Vielä vuonna 2019, siis vuosikymmen ensimmäisen Bitcoin-version julkaisun jälkeen, ei löydy montaa bitcoinia hyödyntävää webbisivua, kauppaa, saati sitten pelipaikkaa.

Bitcoin ja muut virtuaalivaluutat ovat ISO bisnes

Virtuaalivaluuttojen ostamiseen, myymiseen ja säilyttämiseen erikoistunut Coinbase kertoo Bitcoinin, jonka valuuttasymboli on BTC, markkina-arvon olevan tätä artikkelia kirjoitettaessa noin 151 miljardia euroa. Valuuttasymboli BTC edustaa vain noin 50:ttä prosenttia kaikista virtuaalivaluutoista, joten näiden markkinoiden suuruus on huimat 300 miljardia euroa. Sellaisen luvun ymmärtäminen on hankalaa; sellaisella summalla katettaisiin Suomen valtion vuosibudjetti seuraavan viiden vuoden ajan.

Nippelitietoa julkaisusta

Juttuidean lähetti J.A.. Kiitos hänelle! Nippelitieto.comin Pete julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 369 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin . Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 24. syyskuuta 2024 kello 07:07. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/247.

Kommentoi