Melkein kaikkea melkein kaikesta — Nippelitieto.com

Mitä vaikuttajamarkkinointi tarkoittaa?

Yritykset maksavat sosiaalisessa mediassa suosituille henkilöille rahaa tai tavarapalkintoja siitä hyvästä, että yritysten tuotteet tai palvelut saavat näkyvyyttä. Tällaisia sosiaalisessa mediassa työskenteleviä henkilöitä kutsutaan vaikuttajiksi, joskus myös somevaikuttajiksi, ja anglismeja harrastavien joukossa myös influensereiksi (englannin sanasta influencer).

Vaikuttajamarkkinointia harjoitetaan Suomen lisäksi muuallakin maailmassa, etenkin Yhdysvalloissa. Siellä on havahduttu tällaisen markkinointitavan ajoittaiseen harhaanjohtavuuteen aivan hiljattain: Yhdysvaltain kauppakomissio julkaisi aikaisemmin tällä viikolla lausunnon. Englanninkielisen lausunnon voi lukea PDF-tiedostona. Siinä ehdotetaan, että kauppakomission on päätettävä minkälaisia vaatimuksia on asetettava sosiaalisen median palveluille vaikuttajamarkkinoijien tunnistamiseksi, harhaanjohtavan markkinoinnin minimoimiseksi, ja onko sellaista harhaanjohtavaa markkinointia harjoittava yksityishenkilö asetettava vastuuseen esimerkiksi tekemästään tuotearvostelusta.

Yhdysvaltain kauppakomissio, joka on valtion virasto, haluaa ensisijassa nähdä somevaikuttajan kertovan julkisesti mikäli hän saa korvauksen tekemästään tuote-esittelystä tai -arvostelusta, ynnä muista palkkiota vastaan tekemistä palveluista. Kyseessä on heidän arvionsa mukaan merkittävä liikeala, sillä yritykset laittavat somevaikuttajiin vuositasolla noin kahdeksan miljardia dollaria. Bisneksen arvioidaan kasvavan 15 miljardiin dollariin vuoteen 2022 mennessä.

Kauppakomissio on havainnut erityisen suosittuja sosiaalisen median kanavia olevan Facebookin omistama Instagram ja Googlen omistama YouTube. Niiden kahden lisäksi nuorison keskuudessa on erityisen suosittu kiinalaistaustainen lyhyiden videoiden julkaisualusta TikTok. Näissä alustoissa on väärennettyjä käyttäjätilejä, väärennettyjä tykkäyksiä, väärennettyjä seuraajia, väärennettyjä arvosteluita. Sen vuoksi ihmisten ja pienyritysten on vaikea löytää totuudenmukaista informaatiota. Esimerkiksi Lord & Taylor -niminen yritys maksoi 50:lle sosiaalisen median vaikuttajalle tuhansien eurojen suuruiset palkkiot siitä hyvästä, että he käyttivät Instagram-kuvissaan ja muissa sosiaalisen median kanavissaan tiettyä vaateasua. Lopputulos oli, että kyseinen Lord & Taylorin vaateasu myytiin loppuun. Somevaikuttajien kanssa tehdyt sopimukset eivät edellyttäneet, että he paljastaisivat seuraajilleen mainostaneensa vaatteita rahallista korvausta vastaan.

GamingClubin blogissa veikataan, että somevaikuttajien kultakausi alkaa olla takanapäin. Heidän sijalleen tullee mikrovaikuttajat. Mikrovaikuttajilla on alle 100 000 seuraajaa, joskus vain tuhatkunta, ja he keskittyvät usein vai yhteen tai pariin aiheeseen. Myös näitä mikrovaikuttajia tullaan suitsemaan ainakin Yhdysvalloissa. Edellä mainitussa raportissa päivämäärältä 12.2.2020 toteaa selkein sanoin: Yhdysvaltain kauppakomission on otettava rohkeita askeleita varjellakseen digitaloutta lailta, vääryyksiltä ja valheilta.

Suomessa valtiolliset instanssit ovat kiinnostuneet lähinnä sosiaalisen median vaikuttajien verotuloista. Syyskuussa 2019 uutisoitiin Yle Uutisissa kuinka somevaikuttajan saamat ja tavarat ovat verotettavaa tuloa, mutta useimmat eivät veroja maksa. Viestintätoimisto Manifeston syyskuussa 2019 julkaisemassa Manifeston Somevaikuttaja 2019 -barometrissä kerrottiin kuinka suomalaisten vaikuttajien suosituin julkaisukanava oli Instagram ja toiseksi suosituin Facebook.

Nippelitietoa julkaisusta

Nippelitieto.comin Pete julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 415 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin . Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 31. maaliskuuta 2022 kello 17:05. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/253.

Kommentoi