Melkein kaikkea melkein kaikesta — Nippelitieto.com

Flunssa ja influenssa

Tyhjä injektioneula sinertävää taustaa vasten yhdessä lasisen ampullin kanssa. Ampullin sisällä ei näytä olevan mitään.Injektioneula ja ampulli

Sana influenssa juontuu Italiassa käytettävästä sanasta influentia, joka tarkoittaa vaikutusvaltaa tai vaikutusvoimaa. Italialaiset arvelivat aikoinaan, että flunssa ja pöpöt syntyivät taivaankappaleiden liikkeistä. Ihmiset uskoivat vain planeettojen ja tähtien voivan synnyttää flunssa-aaltojen kaltaisia laajalle yltäviä ilmiöitä. Vuodesta 1900 asti on ollut ainakin neljä suurta flunssaepidemiaa, joista tuorein on sikainfluenssa H1N1.

Sikainfluenssaa edelsi laajalle levinnyt Hong Kongin flunssa vuosivälillä 1968&dnash;1969, joka tappoi arviolta miljoona ihmistä. Sitä edelsi Aasiassa myllännyt flunssapandemia, joka vuosina 1957 ja 1958 sai alkunsa Kiinasta ja aiheutti neljän miljoonan hengen menetykset. Espanjanflunssa vuosivälillä 1918–1918 tappoi 50–100 miljoonaa ihmistä maailmanlaajuisesti — se ulottui Suomeen asti. Espanjantauti levisi kolme aaltona. Se tappoi 24 viikossa enemmän ihmisiä kuin AIDS 24 vuodessa. Jotkut tiedemiehet arvelevat pandemioiksi kutsuttavien flunssa-aaltojen iskevän ihmiskunnan kimppuun kolme tai neljä kertaa vuosisadassa.

Median levittämä H1N1-tauti levisi alunperin suuressa mittakaavassa Meksikossa ja Yhdysvalloissa maalis- sekä huhtikuussa 2009. Suomessa keltainen lehdistö arveli tuhansien suomalaisten menettävän henkensä tämän taudin takia. Median myyntipuheiden ansiosta monet suomalaiset kävivät ottamassa sikainfluenssan varalta lääkepiikin, jonka teho on kyseenalainen ja jonka monien maiden hallitukset päättivät tilata hätäisesti WHO:n säikyteltyä taudin ärhäkkyydellä.

Nippelitietoa julkaisusta

Nippelitieto.comin Pete julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 213 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin . Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 21. maaliskuuta 2010 kello 19:07. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/178.

Kommentoi