Kullan myyminen
- Julkaistiin 27. lokakuutata 2011
- Kommentoi!
- Luettu 7251 kertaa
Kulta käy kaupaksi
Onko hyllylle unohtunut kultakoru painonsa arvoinen rahassa? Tähän kysymykseen on vaikea antaa yksiselitteistä vastausta, mutta kullan hintakehitys viittaa siihen. Kullan hinnat ovat olleet nousussa erityisesti viime vuosien talouskriisin vuoksi. Toisaalta kultaa on arvostettu aina ja sitä on kierrätetty antiikin ajoista lähtien. Kun kulta on kerran löydetty, se ei hevillä häviä, sillä kultaa voi kierrättää uudelleen ja uudelleen. Myytäväksi kelpaavat monenlaiset kultaesineet, niin sanottu romukulta, riipukset, korvakorut, rintaneulat, hammaskulta ja rikkinäiset kultaesineet.
Kun kulta on myyty eteenpäin, se usein sulatetaan. Jos esineessä on timantteja tai muita ei-kultaa olevia materiaaleja, ne poistetaan sulatusprosessin yhteydessä. Kullan hintaan vaikuttaa Suomessa ja muualla maailmassa se, mikä on myytävän esineen kultapitoisuus. Mitä vähemmän puhdasta kultaa esineessä on, sitä vähemmän siitä maksetaan. Tämä on syytä muistaa, sillä vaikka koruesine olisi ostettaessa hyvin hinnakas, hinta ei muodostu yksinomaan esineen itsensä materiaaliarvosta, vaan ostaja maksaa myös esineen muotoilusta ja valmistuksesta.
Uusiokäyttöön myytävän kullan hintaan voidaan noudattaa nyrkkisääntöä: karaatti, paino ja senhetkinen kullan ostohinta ovat kaikki kaikessa. Esineessä, joka on 10 karaattia, on noin 42 prosenttia kultaa ja 58% muita metalleja. Vastaavasti 14 karaatin esineessä on 58 prosenttiyksikön edestä kultaa ja 18 karaatin esineessä sitä on jo 75-prosenttisesti.
Nippelitietoa julkaisusta
Nippelitieto.comin Pete julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 215 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Julkaisua päivitettiin viimeksi 04. lokakuuta. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/211.