Maailman syvin porakaivo
- Julkaistiin 21. joulukuuta 2009
- Kommentoi!
- Luettu 5257 kertaa
- Nappelit: rakennukset
Kuumuus keskeytti poraamisen
Entisen Neuvostoliiton voimin ja sen maaperällä porattiin syvää kaivoa vuosivälillä 1970–1989 mahdollisesti paremman tekemisen puutteessa, tai jonkin tieteellisen syyn verukkeella. Neuvostoliittolaiset tutkivat porakaivon avulla geologeja kiinnostavia maankuoren muodostumia kilometrien syvyydessä Maan maankuoren sisällä. Porakaivo on ihmiskunnan historiassa syvin: 12 261 metriä syvä kuoppa. Tämän projektin tavoitteena oli porautua mahdollisimman syvälle kuoren sisälle ja kerätä kaivuuhommista saatava kiviaines talteen geologien tutkittavaksi.
Tällä hetkellä Neuvostoliiton hajottua Venäjän hallitus on jatkanut tieteellisiä tutkimuksia tämän Kola Superdeep Boreholeksi ristityn porakaivon alueella. Porakaivoa ei enää kaiveta syvemmäksi. Vuonna 2003 aktiivisin syvin porakaivo on SG-5, joka on 8,5 kilometriä syvä ja 21,4 senttimetriä halkaisijaltaan.
Neuvostoliittolaiset asettivat alunperin Kolan kaivolle 15 000 metrin syvyystavoitteen. Vuonna 1979 se oli jo 9,5 kilometriä syvä ja vuonna 1983 12 kilometrin rajapaalu saavutettiin. Tuolloin kaivuu-urakka keskeytettiin vuoden ajaksi, sillä tapahtumaa haluttiin juhlistaa huolellisesti. Vuoden tauon päätyttyä kaivuuhommiin tuli ongelma syyskuussa 1984, kun 12 066 metriä oli saavutettu, poran maan syvyyksiin ulottuva tanko vääntyi ja jumittui kaivon sisälle. Osa kaivosta jouduttiin kaivamaan uudelleen 7 kilometrin syvyydestä lähtien, joka saavutti nykyisen maailmanennätyssyvyyden vuoden 1990 lopussa. Syvemmälle ei haluttu kaivaa, koska syvyyksissä oleva lämpötila olisi ollut pahimmillaan 300 Celsiusta, joka olisi hyvinkin voinut rikkoa poran jyrsinosan.
Nippelitietoa julkaisusta
Nippelitieto.comin Pete julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 221 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin rakennukset. Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 21. joulukuuta 2009 kello 16:04. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/90.