Muovipullot maatuvat 700 vuodessa
- Julkaistiin 8. marraskuuta 2009
- Kommentoi!
- Luettu 4422 kertaa
- Nappelit: keksinnöt, luonto
Tämä säilyy satoja vuosia
Muovi on käyttömateriaalina oiva keksintö, mutta sen palauttaminen takaisin luontoon voi viedä kaatopaikallakin satoja vuosia, että pullo kompostoituisi kunnolla. Riippuen muoviesineen muodosta, koosta ja erityisesti sen valmistamiseen käytetyistä aineista sekä kompostoimisolosuhteista, esine voi säilyä satojen vuosien ajan. Esimerkiksi muovipussi voi maatua kaatopaikkaolosuhteissa parinkymmenen vuoden kuluessa, mutta esimerkiksi muovinen pullo voi olla niin tuhtia tavaraa maaperän mikro-organismeille, ettei se ihan hevillä häviä.
Toukokuussa 2008 kanadalainen 11. koululuokkaa käynyt poika keksi keinon maaduttaa muovipusseja jopa kolmessa kuukaudessa. Pojan keksintö saa muovipussit kompostoitumaan kuin orgaaniset aineet, kuten banaaninkuoret, hyödyntämällä mikro-organismeja. Hän älysi aktiivisesti etsiä nimenomaan sellaisia luonnollisia organismeja, jotka saavat muovin kompostoitumaan. Oppilas tunnisti kaksi bakteerilajia, jotka työskentelevät yksissä tuumin tähän tarkoitukseen edullisella tavalla.
Muovipussien kierrättäminenkin on yksi tapa vähentää luontoon koituvaa rasitusta, mutta esimerkiksi vain Britanniassa toimivan Ban the Bag -kampanjan tuloksena todettiin, etteivät ihmiset ole suostuvaisia moiseen, sillä kampanjan tuloksena huomattiin vain 0,5 prosenttiyksikköä kaikista muovipusseista päätyvän kierrätykseen. Normaalit muovipussit voivat maatua 500–1000 vuoden pituisena ajanjaksona.
Japanin valtakunnan rannikoille kertyy meren huuhtelemana vuositain 150 000 tonnia muovia, josta valtaosa on styroksia. Japanin Chibassa sijaitsevan Nihonin yliopiston kemistinä toimiva Katsuhiko Saido muistuttaa, että muovi voi maatua meressä jopa vuodessa. Mereen maatuva muovi aiheuttaa luontoon kuulumattomien kemikaalien pääsemisen veteen ja niiden kulkeutuvan erityisesti mereneläviin — niiden kautta ihmisiin.
Nippelitietoa julkaisusta
Nippelitieto.comin Pete julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 234 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin keksinnöt, luonto. Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 08. marraskuuta 2009 kello 22:10. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/39.