Melkein kaikkea melkein kaikesta — Nippelitieto.com

Musta surma, rutto

Viruksia, jotka valkoista taustaa vasten näkyvät vihreitä palleroina, joissa piikkejä ja lonkeroita. Viruksia tasaisin etäisyyksin toisiinsa nähden. Virukset ovat vihertäviä.Hygienia on hyvä juttu

Musta surma kävi vuosivälillä 1348–1348 mylläämässä Eurooppaa toden teolla lahdaten sieltä joidenkin arvioiden mukaan jopa 60 prosenttia väestöstä. Valoisimpien arvioiden mukaan eurooppalaisista “vain” neljäsosa, eli 25 prosenttia, olisi kuollut mustan ruton aallon voimasta. Ruton uhrien määrää ei ole tiedossa, sillä keskiaikaiset lähteet eivät ole kattavia eivätkä edes tarkkoja. Nykyajan arviot paiseruton aiheuttamista kuolemista vaihtelevat 75 ja 200 miljoonan välillä.

Musta surma sai potkua kun Euroopassa oli ollut väestön kasvua, parin vuoden ajan kylmää säätä ja pahaan aikaan sattuneita kaatosateita. Tämä yhdistelmä aiheutti sadon pilaantumiseen ja ruokapulaan ihmisten sekä rottien keskuudessa. Kummatkin populaatiot pakkautuivat kaupunkeihin. Surma saapui ruttoamaan myös Pohjolaa. Toukokuussa 1349 rutto saapui Norjan Bergeniin laivassa, joka kuljetti villaa Englannista. Bergeniin saapuneen aluksen miehistö ja matkustajat kuolivat viimeistä miestä myöten parissa päivässä. Suomen suunnalla musta surma ilmeni ajoittain 15. vuosisadalla, mutta ei säännöllisesti eikä yhtä suuressa mittakaavassa kuin monissa muissa maissa. Ole Jørgen Benedictowin kirjassa The Black Death, 1346–1353 todetaan suomalaisten väkiluvun jatkaneen kasvua läpi keskiaikojen huolimatta siitä, että muualla Euroopassa kansaa lakosi kuin heinää.

Ruton aiheutti nykytietämyksen mukaan Yersinia pestis, joka on kirppujen kuljettama basilli. Kirppuisia eläimiä ovat yleensä rotat ja muut jyrsijät. Kirput levittävät tautia eteenpäin käytännössä siten, että basilli pakottaa kirpun oksentamaan estämällä ruokaa pääsemästä kirpun mahaan. Näinäkin päivinä ruttoa esiintyy Aasiassa, Venäjällä ja Etelä-Amerikassa.

Nippelitietoa julkaisusta

Nippelitieto.comin Petri I. julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 258 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin , . Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 24. helmikuuta 2010 kello 21:09. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/154.

boss sanoi 4. marraskuu 2013, 11:20

aika paskaa tietoa

hugo sanoi 4. marraskuu 2013, 11:52

Cool story, bro.

SINIVALAS JOU JOHANNA sanoi 17. elokuu 2016, 10:06

TÄSSÄ TEIDÄN NIPPELITIEDOSSA EI VITTU OLLU JOUSTA EIKÄ JOHANNASTA (TUKIAINEN) JA SINIVALAASTA OON VÄHÄN PETTYNY ODOTIN KOVASTI TÄTÄ TEIDÄN NIPPELITIETOA SITTE ÖÖ HAHHAHHSA NIII

Kommentoi