Melkein kaikkea melkein kaikesta — Nippelitieto.com

Tupakasta ja tupakoimisesta

Varoitusmerkki, jossa valkoista taustaa vasten tupakoinnin kieltävä symboli. Punainen varoitusmerkki, jossa valkoisella savuava tupakka. Tupakointi on kielletty.Tupakoiminen on epäterveellistä

Toisen maailmansodan aikaan tupakoiminen teki todellisen läpimurtonsa Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Yhdysvaltalaisilel sotilaille jaettiin ruoka-annoksien mukana tupakkaa. Sodan päätyttyä tupakoimisesta muodostui eräänlainen maskuliinisuuden merkki USA:ssa. Sodan päätyttyä tupakkaa markkinoimaan ryhtynyt Marlboro myi tupakkatuotteita pukemalla miehiä lehmipoikien asuihin ja ottamalla heistä valokuvia. Kaksi tunnetuinta Marlboro-miestä kuolivat keuhkosyöpään. Tällä hetkellä tiedetään tupakansavusta löytyvän tuhansittain kemiallisia yhdisteitä, mutta jo 50 niistä on osoitettu syöpää aiheuttaviksi.

Yhdysvaltojen alueella tupakoimisen vaarat ovat tulleet suuren yleisön tietoon viimeisten vuosikymmenien aikana. Sama ilmiö on nähty länsimaissakin. Vuonna 1965 jopa 65% yhdysvaltalaisista aikuisista poltti tupakkaa, mutta nyt sama lukumäärä on 25 prosenttiyksikön tienoilla. Tupakkayhtiöiden kasvavat markkinat ovat siirtyneet länsimaista kehitysmaihin.

Tupakoimisesta on yritetty satojen vuosien aikana vieroittaa kansaa jämerinkin toimin. Vuosivälillä 1627–1644 hallinnut keisari Kiinassa käski tupakoitsijoita kohdeltavan kuin maanpettureita. Vuonna 1634 Moskovan patriarkka ilmoitti tupakointia harjoittavien miesten ja naisten sieraimet viillettävän auki tai vaihtoehtoisesti takapuolen ihon ruoskittavan pois.

Vuonna 2005 julkaistun Let’s Talk About Smoking -kirjan mukaan jokainen poltettu tupakka vie eliniästä viisi minuuttia savuna tuuleen. Viisi minuuttia on samalla suurinpiirtein se aika, jonka yhden valmissavukkeen polttaminen vie.

Nippelitietoa julkaisusta

Nippelitieto.comin Pete julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 200 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin , . Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 21. helmikuuta 2010 kello 17:05. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/152.

Kommentoi