Melkein kaikkea melkein kaikesta — Nippelitieto.com

Kiinan muuri

Valokuva harmaasta kivimuurista, jonka kivien välissä valkoista laastia. Kivimuurin kivet ovat symmetrisiä ja tiilenmuotoisia. Kiviin kaiverrettu kiinalaisia kirjaimia.Kuvassa Kiinan muuria

Kiinan muuri on ihmisen rakentamista asioista pisin. Muurin pääosa on noin 3460 kilometriä pitkä. Lisäksi siinä on lisäosia noin 2900 kilometrin edestä. Eroosion voimasta pitkiä pätkiä muurista saattaa kadota vuosikymmenten varrella. Muurissa on säännöllisin välimatkoin vartiotorneja. Niitä on yhteensä yli 10 000 kappaletta. Torneista vartijat voivat tähystää mahdollisesti valtakuntaa uhkaavien vihollisten saapumisen. Koska tornit olivat näköetäisyydellä toisistaan, ne voivat viestittää keskenään. Viestejä lähetettiin tornilta tornille tulen, savun ja lippujen avulla.

Kiinan muuri on suojannut Kiinaa tuhansien vuosien ajan. Sen rakentamisen oltua käynnissä ainakin mongooliarmeijat pääsivät sen ohi näppärästi kopottamalla hevosillaan muurin vierestä, sillä muuri saatiin katkottomaksi vasta sukupolvia kestäneen uurastuksen päätteeksi. Kiinalaiset sotilaat puolustivat muurin suojista valtakuntaansa käyttämällä keihäitä, jousipyssyjä, hilpareita, kirveitä ja miekkoja, sekä ruudilla toimivia aseita ja räjähteitä. Viimeksi muurilla suojattiin Kiinaa vuonna 1938, kun japanilaiset joukot pyrkivät hyökkäämään Kiinaan.

Näinä päivinä Kiinan muuri on valtava turistinähtävyys. Yksinomaan vuonna 2004 Kiinan muurilla kävi lähes 42 miljoonaa ulkomaista turistia. Huolimatta muurin valtavasta koosta, sitä ei voi nähdä Kuusta asti. Kiinan muuri voitaneen kuitenkin nähdä Telluksen matalalta kiertoradalta ilman apuvälineitä selkeän sään aikana.

Nippelitietoa julkaisusta

Nippelitieto.comin Pete julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 215 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin , . Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 11. helmikuuta 2010 kello 04:04. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/140.

Kommentoi