Antibakteerinen saippuako vaikuttaa vasta minuuttien jälkeen?
- Julkaistiin 8. tammikuuta 2010
- Kommentoi!
- Luettu 4619 kertaa
- Nappelit: keksinnöt, terveys
Käytä kohtuudella
Useimmat antibakteeriset saippuat ovat nestemäisiä. Niissä on vaikuttavana ineena triklosaani ja joskus alkoholi. Tällaisen saippuan käyttäminen tuhoaa bakteereja ja mikrobeja, mutta bakteerien monimuotoisuuden takia yhden saippuan käyttäminen ei välttämättä tuhoakaan kaikki bakteerityyppejä. Joidenkin väitteiden mukaan tällaisen antibakteerisen saippuan olisi levättävä pestävissä käsissä ainakin pari minuuttia, jotta saippuan triklosaani (tai joskus triklokarban) tarvitsee hetken aikaa että se ehtisi kunnolla vaikuttamaan käsissä. Koska useimmat ihmiset ovat sangen hätäisiä käsiensä pesijöitä, saippua ei aina ehdi vaikuttamaan optimaalisella teholla.
Antibakteeristen aineiden ja vastaavien kemikaalien liiallinen käyttö voi mahdollisesti aiheuttaa bakteerikannoille resistanssin muodostumisen antibakteerista vaikutusta vastaan. Kunkin on oman terveytensä vuoksi muistettava, ettei ihmisen käsien tule missään nimessä olla täysin steriilejä paikkoja, vaan niiden pinnalla on normaalisti flooraa, eli harmiton bakteerikanta. Bakteerien poistaminen tällaisten tuotteiden avulla voi johtaa ihon kuivumiseen ja sen halkeilemiseen, joka luonnollisesti altistaa “terveysintoilijan” hyppyset entistä suuremmalle määrälle mikro-organismeja. On kuitenkin normaalia ja suositeltavaakin pestä kädet saniteettitiloissa asioimisen päätteeksi ja vaikkapa ruoan laittamisen jälkeen. Tärkeää on huolehtia käsien hygieenisyydestä jos on tulossa tilanne, jossa joudutaan olemaan kosketuksissa sairaaseen henkilöön.
Nippelitietoa julkaisusta
Nippelitieto.comin Pete julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 203 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin keksinnöt, terveys. Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 08. tammikuuta 2010 kello 16:04. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/108.