Nippelitietoa viinistä
- Julkaistiin 9. helmikuuta 2010
- Kommentoi!
- Luettu 4449 kertaa
- Nappelit: alkoholi, juomat
Punaviinin rypäleitä
Punaviinin väri on punaista sen takia, että viinirypäleen kuorista irtoaa väriainetta viinijuomaan. Valkoviinissä tällaista väriä ei ole siitä syystä, etteivät niissä käytetyt viinirypäleet ole punertavia vaan enemmänkin vihertäviä. Valkoviiniä enemmän antioksidantteja on punaviinissä. Punaviinin juominen kohtuullisesti voikin auttaa välttymään sydänvaivoilta. Viiniä on juotu tuhansien vuosien ajan. Jo Hammurabin muinaisessa lakitekstissä ohjeistetaan viinihuijareita tultavan rankaisemaan ankarasti — moiset huijarit laki käskee hukuttamaan joessa.
Myös muinaiset kreikkalaiset ja roomalaiset mieltyivät viiniin. Roomalaiset huomasivat viinin maun tulevan makeammaksi ja viinin käyttöiän pitemmäksi kun viinijuoman sekaan sotketaan lyijyä. Valitettavasti lyijy suurissa annoksissa on terveydelle erittäin vaarallista. Lyijymyrkytys olikin yksi harmillinen ilmiö viinin ystävien keskuudessa tuolloin muinoin.
Viinin ja ruoan yhdistäminen on hyvä idea, sillä viini ja kiinteä ruoka täydentävät toisiaan. Raskaat ja täyteläiset ruoka-aineet kaipaavat usein seurakseen raskaampaa viiniä ja vice versa. Punaviiniä on suositeltu käytettäväksi punaisen lihan kanssa. Valkoviiniä puolestaan valkoisen lihan ja kalaruokien kera. Makea viini sopii hyvin jälkiruokien kyytipojaksi. Ruokailtaessa on perinteisesti katsottu hyväksi aloittaa ruokailutapahtuma käyttämällä kevyitä viinejä aluksi ja siirtyä asteittain jämäkämpiin viineihin ruokalajien vaihtumisen myötä. Jotkut katsovat hyväksi tarjota ensiksi valkoviiniä ja vasta sitten punaviiniä. Myös nuori viini on koettu paremmaksi tarjota ennen vanhaa viiniä. Kuiva viini ennen makeaa viiniä.
Nippelitietoa julkaisusta
Nippelitieto.comin Pete julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 236 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin alkoholi, juomat. Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 09. helmikuuta 2010 kello 04:04. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/138.