"Raha ei haise" -sanonnan mahdollinen alkuperä
- Julkaistiin 18. joulukuuta 2009
- Kommentoi!
- Luettu 9527 kertaa
- Nappelit: nimet, raha, siniveriset
"Raha ei haise", keisari kertoo
Titus Flavius Vespasianus astui hallitsemaan Rooman valtakuntaa sen jälkeen kun vähä-älyinen ja moraalisilta ominaisuuksiltaan kyseenalainne keisari Nero oli jättänyt hänelle valtaistuimen huollettavaksi. Vespasianus keksi rahastaa kansalaisiaan veloittamalla julkisten käymäläpalveluiden nauttimisesta. Vespasianus ei kuitenkaan ollut tämän käymälämaksun keksijä, sillä Nero oli sen ensimmäinen ideamaakari. Käymälämaksuista saadut rahat hän käytti valtion taloudenpidon kohentamiseen.
Vespasianuksen vessoista perittävä raha ei miellyttänyt keisarin poikaa Titoa, joka piti moista touhua sangen arvelluttavana. Vespasianus otti hyppysiinsä kolikon ja tökkäsi sen poikansa nenän eteen, pyysi poikaa haistamaan sitä ja kertomaan mille se haisee. Vespasianus kysyi pojaltaa, haisiko tuo kolikko? Titus totesi, ettei se haise sanomalla latinaksi “Pecunia non olet”.
Neron kehittämä virtsavero oli tapa rahastaa köyhiltä alemman säädyn kansalta, sillä köyhälistö virtsasi pyttyihin, josta virtsa kuljetettiin suurempiin sammioihin myytäväksi myöhemmin. Tätä virtsaa käytettiin sen ammoniakkipitoisuuden vuoksi useissa primitiivisissä kemianteollisuuden toiminnoissa. Vespasianus kehitti virtsaveron aikaisempaakin toimivammaksi tulovirraksi.
Nippelitietoa julkaisusta
Nippelitieto.comin Pete julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 175 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin nimet, raha, siniveriset. Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 18. joulukuuta 2009 kello 17:05. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/85.