Melkein kaikkea melkein kaikesta — Nippelitieto.com

Tikan kallo ja kieli

Punaisella töyhtöllä varustettu tikka nojaa puuhun. Tikalla kellertävää lehtipeitettä siivissään ja valkoinen kupuosa. Tikan puu on mäntyä tai kuusipuuta, johon on jo nakutettu suuria lovia.Tikka tekemässä temppujaan

Tikkalajeja on ainakin 200 kappaletta. Nämä linnut keräävät ruokaa ja pitävät yleisellä tasolla älämölöä itsestään esimerkiksi houkutellakseen parittelukumppaneita lähiseudulle rummuttamalla nokallaan puuta. Tikan aivot joutuvat alatuisesta nakuttamisesat koetukselle, mutta jatkuva edestakainen töksähtelevä liike ei juurikaan tunnu tätä luontokappaletta haittaavan. Tikan aivoihin ei synny vaurioita, sillä eläimen aivot on suojattu monin varotoimin.

Tikan kallon sisällä möllöttävien aivojen fyysinen koko on melko pieni ja aivojen asento kallon sisällä on erinomainen, eli käytännössä aivojen kosketuspinta kallon seinämään on suuri, kun pyritään suojaamaan aivot vahingoittumasta. Tikan kallon luut ovat sangen joustavia. Lisäksi tikka kykenee jännittämään millisekunnissa lihaksensa, jotka imevät liike-energiaa itseensä koko tikan kehon alueella — lihakset toimivat iskunvaimentimina. Vaimennuksen ohessa tikka sulkee silmänsä automaattisesti napsautuksen yhteydessä suojatakseen silmiään irtoavalta roskalta. Myös tikan sieraimet on suojattu usein höyhenillä.

Pehmeän pään sisällä on pienten aivojen lisäksi pitkä kieli. Tikka syö hyönteisiä puunrunkojen sisältä. Tikalle ei ole merkitystä ovatko ruokapalat elävässä vai kuolleessa puussa. Tikka syö muurahaisia, termiittejä, hämähäkkejä, matoja ja mitä tahansa se nokkaansa saa mahtumaan. Kun tikka on nakutellut puuhun kolon, se käyttää pitkää kieltään haravoidakseen puun sisäosat kielituntumalla. Kielenpää on väkäsellä varustettu. Pitkä kieli tavallaan kelautuu tikan kallon sisälle, sillä kielenkannattimet eivät ole suussa kiinni.

Nippelitietoa julkaisusta

Nippelitieto.comin Pete julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 244 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin , . Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 18. tammikuuta 2010 kello 01:01. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/115.

Kommentoi