Melkein kaikkea melkein kaikesta — Nippelitieto.com

Merikrottiuros on parasiitti

Syvänsininen meri, jonka yläosasta lankeaa vaaleata valoja merenpinnan aaltojen muodostaessa kauniita kuvioita valonsäteisiin.Merikrottiuros kuppaa verta

Merikrotit ovat millä tahansa mittapuulla mitattuna rumia luontokappaleita. Niiden lisääntymistapa on yhtä karmiva. Merikrottien tapa jatkaa sukua on hyvin omalaatuinen. Koska saman lajin edustajia on toistensa lähituntumassa sangen vähän, parittelukumppanin löytyminen voi olla hankalaa ja se puolestaan voi vaaranta lajin jatkuvuuden. Tämän seikan ymmärrettyään evoluutio on antanut merikroteille tehokkaan, mutta kuvottavan, tavan huolehtia jälkeläisten saattamiseksi maailmaan.

Merikrottinaaras on suurikokoinen, mutta uros on vain muutamien senttimetrien pituinen. Naaraspuolisen merikrotin ihon pinnalle pureutuu parasiittimainen uros, sillä se on uroksen elämän ainoa tehtävä. Uros syntyy ainoastaan löytääkseen naaraan. Urospuolinen merikrotti tarvitsee naarasta saadakseen siitä ruokaa. Kun uros löytää naaraan, se pureutuu naaraan ihon läpi ja sen jälkeen vapauttaa entsyymiä, joka puolestaan sulattaa naaraan ihon ja kudokset suussaan. Näin uros syö itsensä naaraan sisälle niin syvälle, että se pystyy imemään verta naaraan verisuonesta. Sen jälkeen uros menettää kirjaimellisesti itsensä pala palalta sulautuakseen naaraaseen. Urosmerikrotti menettää evänsä, ruoansulatuselimensä, aivonsa, sydämensä, silmänsä ja kaiken muun paitsi sukupuolirauhaset. Rauhasten avulla se vapauttaa spermaa saatuaan naaraalta verisuonesta kulkevista hormoneista vihjeen lisääntyä.

Nippelitietoa julkaisusta

Nippelitieto.comin Petri I. julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 191 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin , . Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 17. tammikuuta 2010 kello 01:01. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/116.

"Merikrottiuros on parasiitti" on saanut pisteet 10/10. Se on 1 arvostelun tulos.

Kommentoi