Melkein kaikkea melkein kaikesta — Nippelitieto.com

Valaanruhosta ruokaa sadaksi vuodeksi

Merta, jossa pilkistää valaanpyrstö. Pyrstöevä on musta ja se näyttää vajoavan aaltoihin. Kuvan taustalla näkyy suuria vuoria ja pilvistä taivasta, joka on sininen.Ruokaa vuosiksi eteenpäin

Sellainen valas, joka ui rantaan tai matalaan veteen, voi menehtyä siihen paikkaan. Tuollainen valas on jättimäisestä koostaan huolimatta hyvin pian muiden eläinten ruokana ja sellainen valas onkin viimeistään kuukausien kuluttua tyystin kadonnut suurimpia luita lukuunottamatta. Vastaavasti sellainen valas, joka kuolee avomerellä, jossa merenpohja on vähintään 2000 metrin syvyydessä, tulee vajoamaan ikuiseen pimeyteen.

Syvälle merenpohjaan vajonnut valaanruho voi olla ruokana vuosikymmenien aikana niille harvoille eläimille, jotka sattuvat merenpohjassa elämään. Tällainen syvällä kylmyydessä sijaitseva ruho ei mätäne sitä vauhtia mitä esimerkiksi lämpimässä päivänvalossa sijaitseva lajikumppanin jäännös. Senpä takia syvyyksiin uponnut valasvainaja voi teoriassa kyetä elättämään jopa satojen vuosien ajan merenpohjan asukkeja. Syvyyksiin joutuneesta ruhosta ruokansa kaivavat erityisesti merenpohjan madot. Valaan jäännökset voivat elättää kokonaista ekosysteemiä, johon kuuluvat ravut, katkaravut, hummerit, mustekalat ja merikurkut. Valaanruhon läheisyydestä onkin löydetty ainakin 30 entuudestaan tuntematonta eläinlajia.

Nippelitietoa julkaisusta

Nippelitieto.comin Petri I. julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 159 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin , . Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 15. tammikuuta 2010 kello 22:10. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/114.

Kommentoi