Melkein kaikkea melkein kaikesta — Nippelitieto.com

7 uskomatonta faktaa pokerista ja sen historiasta

  • Julkaistiin 27. tammikuuta 2021
  • Kommentoi!
  • Luettu 360 kertaa
  • Nappelit:

Pokeri on yksi maailman tunnetuimmista ja suosituimmista korttipeleistä. Pokeria ja tämän varhaisia muotoja on pelattu jo satoja ellei tuhansia vuosia. Sen historiaan sisältyy uskomattomia ja yllättäviä faktoja, joita et välttämättä tiennyt lainkaan.


Kuva

Haluatko yllättää ystäväsi tai jättää pokerivastustajasi sanattomaksi näillä nippelitiedoilla maailmankuulusta korttipelistä ja sen historiasta? Usko tai älä, nämä alla olevat faktat eivät ole bluffia!

Pokeria pelattiin yli tuhat vuotta sitten domino-palikoilla

Pokeri johtaa juurensa ranskalaisesta poque-nimisestä korttipelistä, jossa pelattiin neljällä eri maalla (hertta, ruutu, risti ja pata). Kiinalaiset ovat kuitenkin nähneet tämän ranskalaisen pelin saaneen inspiraationsa Kiinassa jo yli tuhat vuotta sitten pelatusta pelistä, jossa käytettiin korttien sijasta domino-palikoita. Vuodelta 969 eaa. peräisin olevissa kirjoituksissa mainitaan keisarihallitsija Mu Tsungin pelanneen tätä peliä vaimonsa kanssa. Kenties mielenkiintoisinta pelin historiassa on se, että bluffi kuului oleellisena osana peliin, aivan kuten pokerissa vielä tänä päivänä.


Kuva

Miksi useimmissa korttipakoissa pataässä on erilainen kuin muut kortit?

Oletko koskaan kiinnittänyt huomiota siihen, että useimmassa korttipakassa pataässä on visuaaliselta asettelultaan hieman erilainen kuin muiden maiden ässät? Kortin keskellä oleva musta patakuvio on usein huomattavasti suurempi kuin muiden maiden kuvioinnit. Tämä erikoisuus kantautuu aina 1600-luvulta asti, jolloin korttipakkojen pataässään oli lain mukaan painettava korttipakkoja tuottavan painotalon tunnusmerkki. Korttipakkojen tuottajat ovat kunnioittaneet tätä perinnettä tähän päivään saakka, vaikka tällaista lakia ei enää aikoihin ole ollut olemassa. Voit kiinnittää erityistä huomiota kortin kuviointiin seuraavan kerran, niin huomaat mistä on kyse!

Pokeria pelattiin ennen 20:n kortin korttipakalla

Jatketaan korttipakkoihin liittyvillä faktoilla. Toinen uskomaton pokerifakta on se, ettei pokeria ole aina pelattu 52:n kortin korttipakalla. Varhaisimmat merkinnät 52-korttisesta pokeripelistä ovat peräisin 1800-luvun alkupuoliskolta. Pokerin varhaisemmissa muodoissa peliä pelattiin 20:n kortin pakalla ja peliin osallistui kerrallaan 4 osallistujaa. Jokaiselle pelaajalle jaettiin viisi korttia ja pelissä pelattiin pokerin tapaan parhaasta kädestä rahapanoksia vastaan. Voimme kai vain arvailla millainen käsi vaadittiin voittamiseen tällaisessa 20:n kortin pokerissa.

Pokerin pelimerkkien sijaan panoksina käytettiin kultaa

Pokeriin on kuulunut aina panoksien asetus, mutta ennen ensimmäisten standardoitujen savimerkkien ilmaantumista peliä pelattiin kultakolikoilla, -hipuilla ja jopa -pölyllä. Pelin kehittyessä huomattiin, että panosten arvojen yhtenäistämiselle oli todellista tarvetta. Tähän hätään vastatakseen kehitettiin erilaisia arvoja vastaavia savimerkkejä, jotka eivät ole kaukana kasinoilla nykyään käytettyjen merkkien muodosta. Väärennysyrityksiä torjuakseen pelimerkkeihin alettiin kaivertamaan erilaisia numerosarjoja ja kuvioita sekä määrittelemään niiden tarkkaa painoa. Nykyään pokerin pelimerkit valmistetaan savesta, muovista tai keramiikasta, riippuen käyttötarkoituksesta. Ei välttämättä yhtä hohdokasta kuin kullalla pelaaminen, mutta sitäkin käytännöllisempää.

Pisin koskaan pelattu peli pokeria kesti vuosia

Seuraava fakta taitaa olla yksi tämän listauksen hulluimmista pokerifaktoista. Eräiden lähteiden mukaan pisimpään kestänyt pokeripeli pelattiin Bird Cage -teatterissa Tombstonen kaupungissa, Arizonan liittovaltiossa, Yhdysvalloissa. Pelin on kerrottu kestäneen yhteensä kahdeksan vuotta, viisi kuukautta ja kolme päivää. Marathon-pelin on kerrottu alkaneen vuonna 1881 ja loppuneen kahdeksan vuotta myöhemmin vasta rakennuksen alettua tulvia. Toisen lähteen mukaan pisin pokeripeli olisi pelattu taasen Länsi-Virginiassa, Thurmondin kaupungissa, Dun Glenin hotellissa. Guinnessin ennätysten kirjan vahvistamien tietojen mukaan peli olisi jatkunut yhteensä yli neljäntoista vuoden ajan.

Oli kumpi tahansa tieto oikeassa, on yli vuosia kestänyt pokeripeli uskomaton ajatus jo itsessään! Mitäköhän näissä peleissä mahtoi olla panoksena?

Pokerinpelaajilla on omia taikauskomuksia

Voisi ajatella, että pokerin pelaajat ovat rationaalista sakkia. Tosiasiassa, kuten missä tahansa muussa pelissä tai harrastuksessa, myös pokerissa on omat taikauskomuksensa. Taikauskomuksia on moneen lähtöön. Osa pelaajista kokoaa pelimerkkinsä määrätyssä järjestyksessä pinoihin, kun taas toiset juovat aina samaa virvoketta. Yleisimmät uskomukset liittyvät usein onnea tuoviin vaatekappaleisiin, ja osa pelaajista ei esimerkiksi pese pelipaitaansa koskaan. Kaikkia näitä uskomuksia yhdistää yksi asia: jatkuvuus. Hassua kyllä, muuttujien minimoinnissa ei ole mitään taikauskoista, vain se saattaa olla jopa järkevää.

Tässä olivat koottuna uskomattomimmat faktat pokerista ja sen historiasta. Muista testata myös ystäviesi pokeritietouden tilaa seuraavassa pokeri-illassa. Tenttaa esimerkiksi pataässän kuvioinnista tai pisimmästä pokeripelistä, ja katso ajatko ystäväsi täyteen tilttiin. Nämä faktat ovat vain muutamia otteita pokerin maailmasta, ja aiheesta löytyy myös paljon lisää opittavaa vaikkei itse pelipöydissä istuisikaan.

Nippelitietoa julkaisusta

Juttuidean lähetti P.V.. Kiitos hänelle! Nippelitieto.comin Petri I. julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 739 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin . Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 27. tammikuuta 2021 kello 12:12. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/271.

Kommentoi