Melkein kaikkea melkein kaikesta — Nippelitieto.com

Generation €uro -kilpailu avattiin

  • Julkaistiin 25. marraskuuta 2020
  • Kommentoi!
  • Luettu 235 kertaa

Lukiolaisille ja muille toisen asteen opiskelijoille suunnattu Generation €uro -kilpailu käynnistyi maanantaina 23. marraskuuta. Talousaiheisen kilpailun tavoitteena on auttaa opiskelijoita ymmärtämään rahapolitiikkaa ja hahmottamaan sen vaikutusta talouteen. Kilpailuun osallistutaan nelihenkisin joukkuein yhdessä opettajan kanssa. Kilpailu järjestetään useassa eri euroalueen maassa; Suomen lisäksi muun muassa Irlannissa, Sloveniassa, Espanjassa ja Itävallassa.

Kilpailun ensimmäinen vaihe on monivalintatehtävä. Siihen voi ilmoittautua jo nyt, ja harjoitella kysymyksiin vastaamista. Kilpailuun voi osallistua 9.12.2020 asti. Kilpailujoukkueen muodostaa neljä jäsentä + opettaja.

Kilpailuun osallistuminen on ilmaista, mutta siihen osallistuvien oppilaiden on oltava 16-19-vuotiaita. Karsintakierroksen läpi päässeet joukkueet saavat asiasta ilmoituksen sähköpostitse. Kilpailussa käytetään maan virallista kieltä tai englantia.

Karsintakierrosta seuraavalla tehtäväkierroksella pidetään arvossa sitä, onko joukkueella selkeä käsitys rahapolitiikasta, ja tunteeko joukkue rahapolitiikkaan liittyvät käsitteet ja ajatukset. Arvioinnissa kiinnitetään myös huomiota rahapolitiikkaan liittyvien ilmaisujen ja termien käyttöön. Kysymyspatteriin tuskin sisältyy erityisen yksityiskohtaisia, kuten maakohtaisia ja “pienen piirin” kysymyksiä, kuten: “voiko Suomessa yleensä kotiuttaa voittorahoja casino-pelistä käyttäen Nordeaa maksutapana?” Sen sijaan joukkueen on syytä varautua vastaamaan sellaisiin kysymyksiin kuin: “Mitkä ovat rahan kolme tehtävää?” ja “Mikä on IBAN?” Raati arvostaa luovia ratkaisuja, jotka perustuvat joukkueen omaan taustatyöhön. Jos joukkueen vastaus on PowerPoint-muodossa ja sen pituus ylittää 6 diaa, joukkue voi menettää pisteitä. Tehtävän voi palauttaa muussakin muodossa. Luovuus palkitaan.

Euroopan Keskuspankki (EKP) vinkkaa kilpailuun osallistumisesta kiinnostuneille parikin konstia, joilla voi parantaa kilpailussa menestymistä.

Ensimmäinen niksi on seurata EKP:n järjestämiä lehdistötilaisuuksia, sillä niissä kerrotaan tuoreimmista rahapolitiikkaan liittyvistä päätöksistä, ja niiden yhteydessä päättäjät myös vastaavat toimittajien esittämiin ajankohtaisiin kysymyksiin. Lehdistötilaisuuksia järjestetään noin kuuden viikon välein.

Toinen tärkeä menestymismahdollisuuksien korottaja on pureutua inflaatioon, sillä Euroopan Keskuspankin keskeisimpiä tehtäviä on pitää euro vakaana ja inflaatio alle kahdessa prosentissa. Kilpailijoiden kannattaakin pyrkiä sisäistämään mitä inflaatiolla itse asiassa tarkoitetaan, kuinka sitä mitataan, ja miten Euroopan Keskuspankki voi vaikuttaa siihen.

Inflaatio lyhyesti ja ytimekkäästi

Markkinataloudessa tuotteiden ja palveluiden hinnat vaihtelevat. Joidenkin hinnat nousevat, ja toisten laskevat. Inflaatiolla tarkoitetaan ilmiötä, jossa monien tuotteiden ja palveluiden hinnat nousevat — se ei siis tarkoita yksittäisten tuotteen, kuten talvitakin, hinnan nousemista. Hintojen nousu johtaa siihen, että euroilla voi ostaa vähemmän. Toisin sanoen inflaatio tarkoittaa euron arvon laskemista.

Digitaalinen euro — ehkä Bitcoinin kaltainen virtuaalivaluutta

Viime kuukausina EKP on ryhtynyt töihin valmistautuakseen sellaiseen tulevaisuuteen, jossa euroalueella toimii Bitcoinin tapaan virtuaalivaluutta, digitaalinen euro. Se tulisi olemaan elektroninen keskuspankin luoma raha, jota voisi käyttää päivittäisiin maksuihin nopeasti, kuten esimerkiksi starburst pelissä pelaamiseen, helposti ja turvallisesti — aivan kuten käteistä rahaa. Se tulisi olemaan euroalueella virallista valuuttaa. Digitaalinen euro tulisi toimimaan käteisen rahan rinnalla. Tämän projektin toteutuskelpoisuudesta tehdään päätös vuoden 2021 puolessa välissä.

Kilpailun eteneminen

Parhaat joukkueet kutsutaan toiseen vaiheeseen, joka on analyysitehtävä. Sen jälkeen kolme parasta joukkuetta kutsutaan kansalliseen loppukilpailuun, joka järjestetään 14.4.2021 Suomen Pankin rahamuseossa — koronavarauksella.

Kilpailun 2020–2021 alustava aikataulu

  • 1. kierros sisältää karsintakysymykset: 18.11.-9.12.2020
  • 2. kierros sisältää analyysitehtävän: 7.–19.1.2020
  • 3. kierros sisältää finalistijoukkueiden esitykset (kansallinen loppukilpailu): 14.4.2020

Palkintojenjakotilaisuus pyritään järjestämään Euroopan Keskuspankissa (EKP:ssa) Frankfurt am Mainissa, Saksassa, keväällä 2021. Aikataulumuutokset ovat mahdollisia.

Palkintojenjakotilaisuuteen osallistuu EKP:n pääjohtaja ja kansallisten keskuspankkien pääjohtajia. Joukkueilla on myös mahdollisuus keskustella ajankohtaista aiheista ja heille järjestetään kiertokäyntejä.

Edellisen kerran Generation €uro -kilpailu järjestettiin vuodenvaihteessa 2019–2020, ja sen voittajat palkittiin toukokuussa 2020.

Nippelitietoa julkaisusta

Juttuidean lähetti V.B.. Kiitos hänelle! Nippelitieto.comin Petri I. julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 630 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Julkaisua päivitettiin viimeksi 25. marraskuuta 2020 kello 15:03. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/269.

Kommentoi