Melkein kaikkea melkein kaikesta — Nippelitieto.com

Luottokortit

Valokuva mustasta nahkalompakosta, joka on auki. Lompakon sisällä on luottokorttitasku täynnä luottokortteja. Luottokortit ovat punaisia, sinisiä ja yksi on keltainenkin.Luottokortteja lompakossa

Luottokorttien historia ulottuu ajassa paljon kauemmas kuin hätäinen saattaisi luulla. Luottokorttien kaltaista maksuvälinettä on nimittäin käytetty muinaisessa Babyloniassa ja Egyptin valtakunnan alueella. Tuolloin ostajat saattoivat käteisen rahan sijaan maksaa tuotteista velalla siten, että kauppias kirjasi tietyn velkasumman, joka tuli myöhemmin maksaa erissä tai kokonaan tietyn aikarajan sisällä.

Ensimmäiset modernin ajan luottokortit ilmaantuivat Yhdysvaltoihin 1920-luvulla. Yksittäiset yritykset jakelivat asiakkailleen luottokortteja, joilla tavaroita sai hakea kaupasta sen minkä raaski myöhemmin maksaa. Alkuaikoina luottokortteja jakelevat yritykset eivät hyväksyneet muiden yritysten myöntämiä luottokortteja, mutta siihen tuli muutos 1930-luvun loppuvaiheilla. Tuolloin ilmestyi ensimmäistä kertaa kolmannen osapuolen myöntämä luottokortti. Sama toimintaperiaate on näinäkin päivinä käytössä.

Jossain vaiheessa 1950-lukua Diner’s Club -kortti ilmestyi. Se oli ensimmäinen universaalin tason luottokortti, joka toimi Yhdysvalloissa useammissa kaupoissa kuin aikaisempien yrittäjien myöntämät kortit. Diner’s Club -kortin omistajan tekemät laskut maksettiin heti kortin myöntäjän pussista ja sen jälkeen myöhemmin Diner’s Club veloitti summan käyttömaksuineen kortin haltijalta.

Näinä päivinä suurimpia monikansallisia luottokorttiyrityksiä ovat Visa, MasterCard, American Express, Discover ja aikaisemmin mainittu Diner’s Club.

Nippelitietoa julkaisusta

Nippelitieto.comin Petri I. julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 209 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin , . Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 26. helmikuuta 2010 kello 23:11. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/155.

Kommentoi