Melkein kaikkea melkein kaikesta — Nippelitieto.com

Sisäministeriö kiristää otettaan kauppojen pelikoneista

  • Julkaistiin 27. toukokuuta 2019
  • Kommentoi!
  • Luettu 979 kertaa
  • Nappelit:

Ehkä otsikossa mainitusta mullistuksesta on kiitos on kansalaisaloitteen, jota on mainostettu muun muassa osoitteessa www.pelikoneetkaupoista.fi. Aloite on tähän mennessä saanut hieman yli 14 000 allekirjoitusta. Suomen Sisäministeriö julkaisi 16. toukokuuta 2019 tiedotteen niin suomeksi, ruotsiksi kuin englanniksikin, jossa se kertoo raha-automaattipeleihin olevan tulossa pakollinen tunnistautuminen vuodesta 2022 alkaen. Kyseessä on muutos arpajaislakiin. Se tulee voimaan jo kuluvan vuoden lokakuussa, mutta esimerkiksi kauppoihin ja kioskeihin sijoitettuihin raha-automaattipeleihin, eli kolikkopeleihin, muutos astuu voimaan vasta parin vuoden siirtymäajan jälkeen.

Muutos tarkoittaa käytännön tasolla sitä, että pelaajan pitää tunnistautua esimerkiksi omalla henkilökohtaisella Veikkaus-kortillaan, tai vaihtoehtoisesti Veikkaus-kortin ja kännykkäohjelman yhdistelmällä. Toistaiseksi tarkempaa ohjeistusta tunnistautumisen toteuttamiseksi ei ole asetettu — kunhan se on “riittävän luotettava” ja mieluusti myös “riittävän helppo”.

Sisäministeriö on julkaissut nettisivuillaan vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin, joista yhdessä selvitetään kuinka valtion omistamalla peliyrityksellä ja tuloksen tekemisellä on hankala trapetsitaiteilla:

Riippuen tunnistautumistavasta, siihen liitettävistä rajoituksista ja tunnistautunutta pelaamista edistävistä kannusteista rahapelituottojen arvioidaan vähentyvän tunnistautumisen käyttöönoton yhteydessä vuonna 2022 noin 17–170 miljoonaa euroa. Samaan aikaan on hyvä muistaa, että rahapeliongelmista johtuvien haittakustannusten kokonaisuuden on arvioitu olevan Suomessa satoja miljoonia euroja. Ehkäisemällä nykyistä tehokkaammin haittoja on siis mahdollista säästää haittakustannuksista.

Rahapelikoneissa tunnistautuminen koskee vain fyysisissä tiloissa sijaitsevia hajasijoitettuja laitteita, eli esimerkiksi R-kioskin ja ruokakauppojen kassojen takana sijaitsevia pelikoneita, ei siis Veikkauksen valvomia Pelaamo-saleja eikä esimerkiksi Veikkauksen nettisivuja, eikä tietenkään ulkomaisia pelialan toimijoita.

Myös bingo ja arpajaiset

Samalla kun rahan syytämistä kolikkopeleihin tiukennetaan, lakia muutetaan väljemmäksi siinä mitä tulee tavara-arpajaisten ja bingon lupamenettelyyn: edellä mainittujen lupa voi jatkossa olla tasan 12 kuukautta kun se nykyisin on enintään kuusi kuukautta. Samalla arpajaisia voi 1. lokakuuta 2019 lähtien järjestää ilman tavara-arpajaislupaa, mikäli arpojen yhteenlaskettu myyntihinta on enintään 3000 euroa. Nykyisin lupa pitää olla sellaisissa arpajaisissa, joissa arpojen yhteenlaskettu myyntihinta on 2000 euroa.

Nippelitietoa julkaisusta

Juttuidean lähetti A.M.. Kiitos hänelle! Nippelitieto.comin Petri I. julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 340 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin . Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 25. kesäkuuta 2019 kello 08:08. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/245.

"Sisäministeriö kiristää otettaan kauppojen pelikoneista" on saanut pisteet 8/10. Se on 1 arvostelun tulos.

Kommentoi